Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Založte si bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku
sdílet:

Aromatické byliny můžete pěstovat, i když máte po ruce jen pár květináčů či truhlíků a okenní parapet. Má to dokonce řadu výhod – je to šikovné, nenáročné, estetické... a navíc neuvěřitelně praktické (tedy pokud nemáte zahradu a neudělali jste si bylinkový záhon hned u dveří do kuchyně).

Dáte-li bylinkám, co jejich jest, tedy odpovídající umístění a správný substrát (zeminu), odvděčí se vám krásným vzrůstem. Obě podmínky jsou při pěstování v květináčích snadno splnitelné. Navíc nemusíte mít žádné obavy z postřiků – a bylinky vypěstované vlastnoručně a ,bez chemie‘ vám budou chutnat daleko víc.

Jaké druhy si vybrat
Nejjednodušší je zrekapitulovat si, která jídla vaříte nejčastěji – hned vám bude jasné, jaké bylinky užijete nejvíc (petržel, pažitka, máta…). Samozřejmě je rozumné začít opatrněji a případně repertoár postupně rozšiřovat. Ze začátku by vám mělo stačit pět šest druhů; ty bohatě pokryjí většinu vašich kulinářských výbojů.

Touha rozsévače
Na výsev je ideální duben. Všechno, co potřebujete k zahájení bylinkářské kariéry, koupíte v zahradnických centrech (a možná najdete i někde v kůlně). Novinkou jsou výsevové truhlíky (uplatní se také kartony od vajíček, papírové i plastové) – každá rostlinka v nich má dostatek prostoru ke zdárnému vývoji a při přesazování semenáčky neponičíte.

Co budete potřebovat

  • Semínka: Než si sáček přihodíte do košíku, podívejte se na datum expirace. Dobrý výsledek vám zaručí jedině čerstvá semínka.
  • Vysévací truhlíky: Plastová plata jsou velmi levná, ale klidně recyklujte obaly od vajec (ty papírové můžete navíc zkompostovat – žížaly je milují).
  • Substrát: Příslušně upravená zemina je základem úspěchu, takže na substrátu pro výsevy nešetřete. Pokud vám zbyla jiná zemina, odolejte pokušení. Každá směs má totiž poněkud jiný obsah živin apod. – například substrát pro pokojové rostliny je určen pro zdárný vývoj už vzrostlých květin, a tudíž má úplně jinou skladbu. Když do takové zeminy vysejete semínka, sice rychle vyklíčí i porostou, ale budou vytáhlá, slabá a snadno podlehnou chorobám a škůdcům. Je to podobné, jako když do buchty nebo koláče dáte moc prášku do pečiva – v troubě krásně vyběhne, ale brzy splaskne a chuti to vůbec neprospěje. Potřebujete výsevový substrát, který je určen právě pro semínka; je běžně k mání v zahradnických centrech.
  • Vodu: Nejlepší je odstátá, pokojové teploty. Příliš studená může křehkým rostlinkám, právě vzešlým ze semínek, způsobit šok.
  • Perlit: Bílé kuličky vulkanického původu, prodávají se v sáčcích. Perlit je skvělý na zakrytí výsevů, protože nezadržuje vodu a semínka pod ním nehnijí; zároveň ale zabrání vysušení substrátu.
  • Jmenovky: Praktická věc. Začínající zahradníci na semenáčku těžko poznají, o jakou bylinku jde.

Hlídejte, čekejte a občas zalijte
Buďte lakomí. Dokud semínka nezačnou klíčit (mezi zrnky perlitu se objeví zelené chomáčky), nezalévejte. Dočkáte se za pět až sedm dní; jen petržel si dává na čas a někdy klíčí celých šest týdnů. Truhlík občas zvlhčete, jenom pokud máte v bytě opravdu teplo a topení běží dnem i nocí (to se bude týkat hlavně těch, kdo bydlí v paneláku). Že je substrát příliš suchý, poznáte podle toho, že se jakoby odtahuje od stěn truhlíku podobně jako vychladlý koláč od formy.

A určitě použijte rozprašovač – i později na křehké semenáče –; proud vody, jakkoli jemný, by je polámal nebo i vyplavil. Po vyklíčení přemístěte semenáče ze slunce na chladnější místo s rozptýleným světlem. Pořád je však zalévejte střídmě, ráno a pomocí rozprašovače. Vzešlé rostlinky pak rozsaďte do květináčů či truhlíků.

Praktický návod k vysévání

  1. Nahrňte substrát do plata a pak jím několikrát zatřeste, aby se substrát usadil. Nepěchujte jej – vytěsnili byste vzduch a semínkům by se špatně klíčilo.
  2. Na naplněné plato položte prázdné a jím pak substrát srovnejte. Do každé hromádky vytlačte důlek a vše jemně přestříkejte vodou.
  3. Vysypte si trochu semínek do dlaně a špičkou jmenovky jich vždycky pár sesuňte do důlku. Nejvýš pět až osm semínek, aby se při klíčení neutlačovala.
  4. Pokryjte substrát tenkou vrstvou perlitu a jednotlivé řady označte jmenovkami. Semínka dejte klíčit na slunné, teplé místo; na okenní parapet, případně do skleníku.

Pár základních termínů

  • Jednoletky – název říká všechno. Vysejete, sklidíte, příští rok zopakujete.
  • Dvouletky – druhé jaro vyrazí znovu, ale další rok už musíte obvykle znovu vysévat.
  • Trvalky – z těch se budete těšit mnoho let. Každý rok vesele vyrážejí znovu.
  • Opadavé – trvalky, které na zimu ztrácejí listy.
  • Stálezelené – zelenají se nejen v létě, ale i v zimě.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...