Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na jaře začíná sezona kozích sýrů

toust s  kozím sýrem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Bělostné kozí sýry právě zahajují svoji sezonu. Prozradíme vám, kde a jak se vyrábějí a v jaké úpravě vám budou chutnat.

Kozí sýry jsou obvykle překrásně bílé s lehce křídovitou texturou. Vyrábějí se ze syrového, někdy pasterizovaného mléka, a to většinou ráno, kdy se míchá mléko nadojené předcházející večer s mlékem nadojeným ráno. Některé sýry jsou úplně čerstvé, některé zrají i několik týdnů. Obsah tuku se u čerstvých kozích sýrů pohybuje obvykle od 45 do 50 % tuku v sušině.

Sýry z Francie

Nejvíce kozích sýrů, přes čtyři sta druhů, vyrábějí ve Francii. Podle etikety tam dokonce poznáte, zda jde o sýr z mlékáren, nebo z domácí farmy: domácí mají zelené etikety, ty z mlékáren červené. Kozí sýry se ale vyrábějí také ve Švýcarsku, Rakousku, Holandsku nebo Španělsku, a samozřejmě i u nás.

Sýrová sezona

Také kozí sýry mají svoji sezonu, a to v jarních a letních měsících. Nejlepší kozí sýry proto koupíte od března do září.

Speciality

Velmi často se kozí sýry prodávají také obalené v popelu nebo zabalené do vinných nebo kaštanových listů. K nejlepším sýrům tohoto typu patří provensálský kozí sýr Banon. Pod kaštanovým listem najdete ještě saturejku.

Kde je koupit

Mimo specializované obchody, bioprodejny a mnohé supermarkety seženete kozí sýr také na kozích farmách a farmářských tržištích. K dostání jsou nejen kozí sýry, ale také jogurty, tvaroh, mléko i máslo.

Co ochutnat z receptů na Apetitonline

Připravila Karolina Konečná

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč