0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na jaře začíná sezona kozích sýrů

toust s  kozím sýrem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Bělostné kozí sýry právě zahajují svoji sezonu. Prozradíme vám, kde a jak se vyrábějí a v jaké úpravě vám budou chutnat.

Kozí sýry jsou obvykle překrásně bílé s lehce křídovitou texturou. Vyrábějí se ze syrového, někdy pasterizovaného mléka, a to většinou ráno, kdy se míchá mléko nadojené předcházející večer s mlékem nadojeným ráno. Některé sýry jsou úplně čerstvé, některé zrají i několik týdnů. Obsah tuku se u čerstvých kozích sýrů pohybuje obvykle od 45 do 50 % tuku v sušině.

Sýry z Francie

Nejvíce kozích sýrů, přes čtyři sta druhů, vyrábějí ve Francii. Podle etikety tam dokonce poznáte, zda jde o sýr z mlékáren, nebo z domácí farmy: domácí mají zelené etikety, ty z mlékáren červené. Kozí sýry se ale vyrábějí také ve Švýcarsku, Rakousku, Holandsku nebo Španělsku, a samozřejmě i u nás.

Sýrová sezona

Také kozí sýry mají svoji sezonu, a to v jarních a letních měsících. Nejlepší kozí sýry proto koupíte od března do září.

Speciality

Velmi často se kozí sýry prodávají také obalené v popelu nebo zabalené do vinných nebo kaštanových listů. K nejlepším sýrům tohoto typu patří provensálský kozí sýr Banon. Pod kaštanovým listem najdete ještě saturejku.

Kde je koupit

Mimo specializované obchody, bioprodejny a mnohé supermarkety seženete kozí sýr také na kozích farmách a farmářských tržištích. K dostání jsou nejen kozí sýry, ale také jogurty, tvaroh, mléko i máslo.

Co ochutnat z receptů na Apetitonline

Připravila Karolina Konečná

Související články

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit