Na jaře začíná sezona kozích sýrů

sdílet:
Bělostné kozí sýry právě zahajují svoji sezonu. Prozradíme vám, kde a jak se vyrábějí a v jaké úpravě vám budou chutnat.

Kozí sýry jsou obvykle překrásně bílé s lehce křídovitou texturou. Vyrábějí se ze syrového, někdy pasterizovaného mléka, a to většinou ráno, kdy se míchá mléko nadojené předcházející večer s mlékem nadojeným ráno. Některé sýry jsou úplně čerstvé, některé zrají i několik týdnů. Obsah tuku se u čerstvých kozích sýrů pohybuje obvykle od 45 do 50 % tuku v sušině.

Sýry z Francie


Nejvíce kozích sýrů, přes čtyři sta druhů, vyrábějí ve Francii. Podle etikety tam dokonce poznáte, zda jde o sýr z mlékáren, nebo z domácí farmy: domácí mají zelené etikety, ty z mlékáren červené. Kozí sýry se ale vyrábějí také ve Švýcarsku, Rakousku, Holandsku nebo Španělsku, a samozřejmě i u nás.

Sýrová sezona


Také kozí sýry mají svoji sezonu, a to v jarních a letních měsících. Nejlepší kozí sýry proto koupíte od března do září.

Speciality


Velmi často se kozí sýry prodávají také obalené v popelu nebo zabalené do vinných nebo kaštanových listů. K nejlepším sýrům tohoto typu patří provensálský kozí sýr Banon. Pod kaštanovým listem najdete ještě saturejku.

Kde je koupit


Mimo specializované obchody, bioprodejny a mnohé supermarkety seženete kozí sýr také na kozích farmách a farmářských tržištích. K dostání jsou nejen kozí sýry, ale také jogurty, tvaroh, mléko i máslo.

Co ochutnat z receptů na Apetitonline



Připravila Karolina Konečná

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit