Steak s omáčkou z kozího sýra

Steak s omáčkou z kozího sýra

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2736 kcal
Bílkoviny 173 g
Sacharidy 203 g
Tuky 128 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční, ale velmi lahodná kombinace. Místo hovězího můžete použít vepřovou panenku.

Související recepty

Suroviny

brambory 1 kg
nové, neloupané, omyté, na měsíčky nakrájené
olivový olej 5 PL
tymián 2 ČL
čerstvý
kozí sýr 140 g
krémový
zakysaná smetana 3 PL
nakládaný pepř 1 PL
zelený pepř, sterilovaný, osušený, podrcený
svíčková 4 plátky
po 200 g
řeřicha 2 hrst
lze nahradit rukolou
sůl
pepř

1Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rozkrájené brambory položte na plech, pokapejte je polovinou oleje a posypte tymiánem. Pečte 35–45 minut, dokud nejsou na povrchu hnědé a uprostřed měkké. Během pečení je jednou obraťte.

2Čtvrt hodiny předtím, než vyndáte brambůrky z trouby, smíchejte krémový kozí sýr (máte-li kozí camembert, okrájejte kůrku a nakrájejte ho na kostičky) se zakysanou smetanou a vše rozetřete, nejlépe pomocí vidličky. Vzniklou omáčku můžete krátce prohřát v mikrovlnné troubě nebo v kastrůlku. Osolte ji a opepřete, přidejte zrnka zeleného pepře a dobře promíchejte.

3Na velkém plameni rozpalte silnostěnnou pánev, ideálně grilovací. Steaky opepřete a opékejte po každé straně dvě minuty, pokud je chcete mít krvavé, nebo čtyři minuty, jestli je máte raději propečenější. Podle chuti dosolte a dopepřete. Na talíři dejte na každý steak trochu omáčky a případně dozdobte bylinami.

Kouzelná přísada:
Ostřejší chuť kozího sýra je v posledních letech stále oblíbenější. Zcela přírodní výrobek se třeba ve Francii používá právě ve spojení s masem, a to hlavně s minutkami. Chuťově se totiž ideálně doplňují.
V naší omáčce se chuť sýra krásně odlehčí zakysanou smetanou. Krémový bio kozí sýr české provenience DoRa, 100 g okolo 30 Kč je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit