Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s jablky… recept na snadné jablkové pyré a 4 ovocné omáčky

jablecne pyre
ZDROJ: Rachel Laughman/Unsplash
sdílet:

Zkuste jablkové pyré a jeho čtyři proměny v omáčku – bude z toho láska minimálně na celou zimu. První dvě omáčky jsou skvělé k pečenému vepřovému nebo kuřeti. Všechny se pak k hodí jogurtu, zmrzlině, piškotu nebo müsli.

 

Síla jednoduchosti: jablkové pyré pro malé i velké

Oloupejte a vykrájejte 2 kg jablek. Přiveďte je v hrnci k varu spolu se šťávou ze 2 citronů a 400 ml vody. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte, aby se jablka skoro rozpadala, asi 30 minut. Rozmačkejte šťouchadlem či rozmixujte tak, aby v pyré zůstaly sem tam kousky. Chcete-li, doslaďte přírodním cukrem. Nechte vychladnout. V chladničce vydrží 5 dní, v mrazáku 2 měsíce.

jablka a skořice

4 chutné obměny jablečné omáčky

BRUSINKY & POMERANČ
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, vynechte citron, vody dejte jen 125 ml. Přidejte 150–200 g brusinek, šťávu ze 3 pomerančů a 2 lžíce tmavého přírodního cukru.

HRUŠKY & ZÁZVOR
Polovinu jablek nahraďte hruškami a citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce. Ochuťte 1,5 lžící oloupaného, najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru.

KOŘENĚNÁ
Do jablečného pyré podle základního receptu vmíchejte půl lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku a 2 špetky mletého hřebíčku.

ŠVESTKY & VANILKA
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce, vody vlijte půl litru. Přidejte čtvrt kila vypeckovaných švestek, 2 lžíce tmavého přírodního cukru a 2–3 lžičky vanilkového extraktu.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...