0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s jablky… recept na snadné jablkové pyré a 4 ovocné omáčky

jablecne pyre
ZDROJ: Rachel Laughman/Unsplash
sdílet:

Zkuste jablkové pyré a jeho čtyři proměny v omáčku – bude z toho láska minimálně na celou zimu. První dvě omáčky jsou skvělé k pečenému vepřovému nebo kuřeti. Všechny se pak k hodí jogurtu, zmrzlině, piškotu nebo müsli.

 

Síla jednoduchosti: jablkové pyré pro malé i velké

Oloupejte a vykrájejte 2 kg jablek. Přiveďte je v hrnci k varu spolu se šťávou ze 2 citronů a 400 ml vody. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte, aby se jablka skoro rozpadala, asi 30 minut. Rozmačkejte šťouchadlem či rozmixujte tak, aby v pyré zůstaly sem tam kousky. Chcete-li, doslaďte přírodním cukrem. Nechte vychladnout. V chladničce vydrží 5 dní, v mrazáku 2 měsíce.

jablka a skořice

4 chutné obměny jablečné omáčky

BRUSINKY & POMERANČ
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, vynechte citron, vody dejte jen 125 ml. Přidejte 150–200 g brusinek, šťávu ze 3 pomerančů a 2 lžíce tmavého přírodního cukru.

HRUŠKY & ZÁZVOR
Polovinu jablek nahraďte hruškami a citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce. Ochuťte 1,5 lžící oloupaného, najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru.

KOŘENĚNÁ
Do jablečného pyré podle základního receptu vmíchejte půl lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku a 2 špetky mletého hřebíčku.

ŠVESTKY & VANILKA
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce, vody vlijte půl litru. Přidejte čtvrt kila vypeckovaných švestek, 2 lžíce tmavého přírodního cukru a 2–3 lžičky vanilkového extraktu.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit