
Zkuste jablkové pyré a jeho čtyři proměny v omáčku – bude z toho láska minimálně na celou zimu. První dvě omáčky jsou skvělé k pečenému vepřovému nebo kuřeti. Všechny se pak k hodí jogurtu, zmrzlině, piškotu nebo müsli.
Síla jednoduchosti: jablkové pyré pro malé i velké
Oloupejte a vykrájejte 2 kg jablek. Přiveďte je v hrnci k varu spolu se šťávou ze 2 citronů a 400 ml vody. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte, aby se jablka skoro rozpadala, asi 30 minut. Rozmačkejte šťouchadlem či rozmixujte tak, aby v pyré zůstaly sem tam kousky. Chcete-li, doslaďte přírodním cukrem. Nechte vychladnout. V chladničce vydrží 5 dní, v mrazáku 2 měsíce.
4 chutné obměny jablečné omáčky
BRUSINKY & POMERANČ
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, vynechte citron, vody dejte jen 125 ml. Přidejte 150–200 g brusinek, šťávu ze 3 pomerančů a 2 lžíce tmavého přírodního cukru.
HRUŠKY & ZÁZVOR
Polovinu jablek nahraďte hruškami a citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce. Ochuťte 1,5 lžící oloupaného, najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru.
KOŘENĚNÁ
Do jablečného pyré podle základního receptu vmíchejte půl lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku a 2 špetky mletého hřebíčku.
ŠVESTKY & VANILKA
Množství jablek z receptu na pyré snižte na 1,5 kg, citronové šťávy přidejte jen 3 lžíce, vody vlijte půl litru. Přidejte čtvrt kila vypeckovaných švestek, 2 lžíce tmavého přírodního cukru a 2–3 lžičky vanilkového extraktu.