Jablečný dort s ořechy

Jablečný dort s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4709 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 523 g
Tuky 244 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Stačí malý trik, a z běžného dezertu je nevšední! Jak na to?

Suroviny

máslo 175 g
+ kousek na vymazání
vejce 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 2 ČL
mletá
třtinový cukr muscovado tmavý 175 g
jablka 3 ks
větší, 2 bez jádřince a pokrájená, 1 na tenká kolečka
datle 100 g
bez pecek, pokrájené
lískové oříšky 100 g
hrubě pokrájené
1. PŘIPRAVTE SI FORMU
Troubu rozpalte na 180 °C. Rozkládací dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem a na dno položte pomaštěné kolečko pečicího papíru.

2. SMÍCHEJTE SUROVINY

Rozpusťte máslo, nechte ho asi pět minut zchladnout a poté do něj postupně zašlehejte vejce. Dejte stranou. Mouku s práškem do pečiva v jiné míse důkladně promíchejte se skořicí a cukrem, přidejte obě pokrájená jablka, datle a polovinu lískových oříšků. Celou směs dobře promíchejte.

3. ZFORMUJTE TO

Do připravené směsi přidejte vejce s máslem a jemně míchejte, aby se všechno dokonale spojilo. Hotové těsto přemístěte do připravené formy a povrch uhlaďte nožem.

4. OZDOBTE A UPEČTE

Poklaďte dort plátky jablek a posypejte zbylými lískovými oříšky. Pečte, dokud není korpus krásně nadýchaný – asi padesát minut. Okraje plátků jablek zkrabatí, a když do hotového dezertu zapíchnete špejli, vytáhnete ji čistou. Dopřejte dortu alespoň pět minut na zchladnutí ve formě. Než ho předložíte hostům, můžete dezert ještě potřít meruňkovou glazurou (viz níže).

Podávejte jako dezert přátelům nebo rodině ke kávě či čaji.

Meruňková glazura
V malém kastrůlku ohřívejte tři lžíce meruňkového džemu, aby začal bublat. Teplým džemem pak potřete dort; před krájením nechte glazuru zchladnout.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit