Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný dort s ořechy
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4709 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 523 g
Tuky 244 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí malý trik, a z běžného dezertu je nevšední! Jak na to?

Náš tip: Máte rádi změnu? Připravte si náš nepečený jablečný dort 

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

máslo 175 g
+ na vymazání
vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mletá
třtinový cukr muscovado tmavý 175 g
2 pokrájená, 1 na tenká kolečka
datle 100 g
pokrájené
lískové oříšky 100 g
hrubě pokrájené

Postup

1

Troubu rozpalte na 180 °C. Rozkládací dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem a na dno položte pomaštěné kolečko pečicího papíru.

2

Rozpusťte máslo, nechte ho asi pět minut zchladnout a poté do něj postupně zašlehejte vejce. Dejte stranou. Mouku s práškem do pečiva v jiné míse důkladně promíchejte se skořicí a cukrem, přidejte obě pokrájená jablka, datle a polovinu lískových oříšků. Celou směs dobře promíchejte.

3

Do připravené směsi přidejte vejce s máslem a jemně míchejte, aby se všechno dokonale spojilo. Hotové těsto přemístěte do připravené formy a povrch uhlaďte nožem.

4

Poklaďte dort plátky jablek a posypejte zbylými lískovými oříšky. Pečte, dokud není korpus krásně nadýchaný – asi padesát minut. Okraje plátků jablek zkrabatí, a když do hotového dezertu zapíchnete špejli, vytáhnete ji čistou. Dopřejte dortu alespoň pět minut na zchladnutí ve formě. Než ho předložíte hostům, můžete dezert ještě potřít meruňkovou glazurou (viz níže).

5

Podávejte jako dezert přátelům nebo rodině ke kávě či čaji.

Meruňková glazura
V malém kastrůlku ohřívejte tři lžíce meruňkového džemu, aby začal bublat. Teplým džemem pak potřete dort; před krájením nechte glazuru zchladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

17.04.2010 19:22
Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.
17.04.2010 19:22
Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.
24.08.2008 18:06
uzasny kolac, namiesto datli som pouzila hrozienka lebo datle nemali, ale vobec to nevadi, je vyborny
23.08.2008 20:30
mmch - glazuru je dobré - po rozehřátí přecedit přes jemné sítko,pak teprve potírat

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...