Jablečný dort s ořechy

Jablečný dort s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4709 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 523 g
Tuky 244 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí malý trik, a z běžného dezertu je nevšední! Jak na to?

Suroviny

máslo 175 g
+ na vymazání
vejce 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 2 ČL
mletá
třtinový cukr muscovado tmavý 175 g
jablka 3 ks
2 pokrájená, 1 na tenká kolečka
datle 100 g
pokrájené
lískové oříšky 100 g
hrubě pokrájené

1Troubu rozpalte na 180 °C. Rozkládací dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem a na dno položte pomaštěné kolečko pečicího papíru.

2Rozpusťte máslo, nechte ho asi pět minut zchladnout a poté do něj postupně zašlehejte vejce. Dejte stranou. Mouku s práškem do pečiva v jiné míse důkladně promíchejte se skořicí a cukrem, přidejte obě pokrájená jablka, datle a polovinu lískových oříšků. Celou směs dobře promíchejte.

3Do připravené směsi přidejte vejce s máslem a jemně míchejte, aby se všechno dokonale spojilo. Hotové těsto přemístěte do připravené formy a povrch uhlaďte nožem.

4Poklaďte dort plátky jablek a posypejte zbylými lískovými oříšky. Pečte, dokud není korpus krásně nadýchaný – asi padesát minut. Okraje plátků jablek zkrabatí, a když do hotového dezertu zapíchnete špejli, vytáhnete ji čistou. Dopřejte dortu alespoň pět minut na zchladnutí ve formě. Než ho předložíte hostům, můžete dezert ještě potřít meruňkovou glazurou (viz níže).

5Podávejte jako dezert přátelům nebo rodině ke kávě či čaji.

Meruňková glazura
V malém kastrůlku ohřívejte tři lžíce meruňkového džemu, aby začal bublat. Teplým džemem pak potřete dort; před krájením nechte glazuru zchladnout.

Komentáře

Anonym

mmch - glazuru je dobré - po rozehřátí přecedit přes jemné sítko,pak teprve potírat

Anonym

uzasny kolac, namiesto datli som pouzila hrozienka lebo datle nemali, ale vobec to nevadi, je vyborny

Anonym

Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.

Anonym

Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit