0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4709 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 523 g
Tuky 244 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí malý trik, a z běžného dezertu je nevšední! Jak na to?

Suroviny

máslo 175 g
+ na vymazání
vejce 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 350 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 2 ČL
mletá
třtinový cukr muscovado tmavý 175 g
jablko 3 ks
2 pokrájená, 1 na tenká kolečka
datle 100 g
pokrájené
lískové oříšky 100 g
hrubě pokrájené

1Troubu rozpalte na 180 °C. Rozkládací dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem a na dno položte pomaštěné kolečko pečicího papíru.

2Rozpusťte máslo, nechte ho asi pět minut zchladnout a poté do něj postupně zašlehejte vejce. Dejte stranou. Mouku s práškem do pečiva v jiné míse důkladně promíchejte se skořicí a cukrem, přidejte obě pokrájená jablka, datle a polovinu lískových oříšků. Celou směs dobře promíchejte.

3Do připravené směsi přidejte vejce s máslem a jemně míchejte, aby se všechno dokonale spojilo. Hotové těsto přemístěte do připravené formy a povrch uhlaďte nožem.

4Poklaďte dort plátky jablek a posypejte zbylými lískovými oříšky. Pečte, dokud není korpus krásně nadýchaný – asi padesát minut. Okraje plátků jablek zkrabatí, a když do hotového dezertu zapíchnete špejli, vytáhnete ji čistou. Dopřejte dortu alespoň pět minut na zchladnutí ve formě. Než ho předložíte hostům, můžete dezert ještě potřít meruňkovou glazurou (viz níže).

5Podávejte jako dezert přátelům nebo rodině ke kávě či čaji.

Meruňková glazura
V malém kastrůlku ohřívejte tři lžíce meruňkového džemu, aby začal bublat. Teplým džemem pak potřete dort; před krájením nechte glazuru zchladnout.

Komentáře

Anonym

mmch - glazuru je dobré - po rozehřátí přecedit přes jemné sítko,pak teprve potírat

Anonym

uzasny kolac, namiesto datli som pouzila hrozienka lebo datle nemali, ale vobec to nevadi, je vyborny

Anonym

Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.

Anonym

Řídila jsem se podle receptu, ale dort byl dost suchý a moc nedržel pohromadě. Možná by do těsta neškodilo přidat trochu mléka nebo snad med, nevím. Chuťově byl dort výborný a určitě se vyplatilo koupit si i draží cukr Muscovado.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit