0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: citronová marmeláda

Jak na to: citronová marmeláda
sdílet:

Je skvělá na tousty, palačinky i do dezertů. Příprava téhle marmelády není nic komplikovaného – celé tajemství je v tom, že citrony musejí být uvařené v celku. Radši je vařte o pár minut déle, než byste je rozkrojili, a uvnitř byly ještě syrové.

1 Dřív než se pustíte do přípravy marmelády, dejte do mrazáku vychladit talířek (budete pak na něm zkoušet, jak marmeláda tuhne). 1 kg chemicky neošetřených citronů důkladně omyjte a zbavte ,bubáků‘. Dejte je do velkého hrnce, zalijte 2,5 litry vody, přiveďte k varu a pod poklicí vařte asi 2,5 hodiny tak, aby byly uvařené a měkké (měla by jimi jednoduše projet zapíchnutá vidlička).

2 Až citrony trochu vychladnou, vylovte je z hrnce a dejte stranou. Odměřte vodu, ve které se vařily – potřebovat jí budete 1,5 litru. Pokud je jí málo, nařeďte ji čistou vodou; pokud moc, svařte ji na potřebné množství.



3 Uvařené citrony rozpulte a odstraňte z nich pecky. Pak dužinu i s kůrou nakrájejte na proužky – mohou být tlusté i tenké, záleží jen na vás. Proužky dejte zpátky do hrnce. Pecky zabalte do plátýnka nebo je dejte do čajového ,vajíčka‘ a také vložte do hrnce.

4 Přisypte 2 kg krystalového cukru a promíchejte, aby se úplně rozpustil. Zprudka vařte asi 20 minut. Pak kápněte trochu marmelády na vychlazený talířek, počkejte minutu a prstem vyzkoušejte, jestli tuhne. Pokud ne, vařte ještě pár minut a pak pokus udělejte znovu.

5 Nechte 10–15 minut marmeládu chladnout (díky tomu pak ve sklenicích neklesnou proužky citronů na dno). Vyjměte pecky a pak jedním směrem vmíchejte malé bublinky, které se usadily na hladině. Džem rozlijte do sterilních sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru; případně sterilizujte (sklenice postavte víčky nahoru do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte do poloviny výšky sklenic horkou vodou a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 100 °C).

Související články

Subtropické ovoce: citron
  • Tipy a triky

Subtropické ovoce: citron

Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit