Je skvělá na tousty, palačinky i do dezertů. Příprava téhle marmelády není nic komplikovaného – celé tajemství je v tom, že citrony musejí být uvařené v celku. Radši je vařte o pár minut déle, než byste je rozkrojili, a uvnitř byly ještě syrové.
- Dřív než se pustíte do přípravy marmelády, dejte do mrazáku vychladit talířek (budete pak na něm zkoušet, jak marmeláda tuhne). 1 kg chemicky neošetřených citronů důkladně omyjte a zbavte ,bubáků‘. Dejte je do velkého hrnce, zalijte 2,5 litry vody, přiveďte k varu a pod poklicí vařte asi 2,5 hodiny tak, aby byly uvařené a měkké (měla by jimi jednoduše projet zapíchnutá vidlička).
- Až citrony trochu vychladnou, vylovte je z hrnce a dejte stranou. Odměřte vodu, ve které se vařily – potřebovat jí budete 1,5 litru. Pokud je jí málo, nařeďte ji čistou vodou; pokud moc, svařte ji na potřebné množství.
- Uvařené citrony rozpulte a odstraňte z nich pecky. Pak dužinu i s kůrou nakrájejte na proužky – mohou být tlusté i tenké, záleží jen na vás. Proužky dejte zpátky do hrnce. Pecky zabalte do plátýnka nebo je dejte do čajového ,vajíčka‘ a také vložte do hrnce.
- Přisypte 2 kg krystalového cukru a promíchejte, aby se úplně rozpustil. Zprudka vařte asi 20 minut. Pak kápněte trochu marmelády na vychlazený talířek, počkejte minutu a prstem vyzkoušejte, jestli tuhne. Pokud ne, vařte ještě pár minut a pak pokus udělejte znovu.
- Nechte 10–15 minut marmeládu chladnout (díky tomu pak ve sklenicích neklesnou proužky citronů na dno). Vyjměte pecky a pak jedním směrem vmíchejte malé bublinky, které se usadily na hladině. Džem rozlijte do sterilních sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru; případně sterilizujte (sklenice postavte víčky nahoru do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte do poloviny výšky sklenic horkou vodou a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 100 °C).