Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronovo-kokosový sen
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné 6-8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4217 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 504 g
Tuky 197 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když přijde chuť, když přijde hlad nebo když přijde návštěva, není nic snazšího, než upéct rychlou, ale lahodnou buchtu.

NÁŠ TIP: JE DOBRÉ VĚDĚT - JAK PŘIPRAVIT LEMON CURD

 
Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 125 g
změklé + trocha na vymazání
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
vejce 1 ks
viz Něco navíc
Na kokosovou pokličku
lehce prošlehaný
kokos 120 g
strouhaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte plech o rozměrech 18 × 28 centimetrů a výšce 3 cm a vysypte moukou.

2

Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce dejte do mísy a dobře promíchejte. Hotové těsto přemístěte do pekáčku, rovnoměrně rozprostřete a pečte 15–20 minut dozlatova.

3

Mezitím si připravte kokosovou pokličku – v míse smíchejte bílek, cukr a kokos. Vyndejte koláč z trouby, potřete ho silnější vrstvou citronového krému, na něj naneste kokosovou pokličku a dejte na 10–12 minut dopéct, aby poklička zezlátla.

NĚCO NAVÍC
Vyrobte si domácí citronový krém: do žáruvzdorné mísy dejte 100 g másla, 330 g krupicového cukru, 1 lžíci jemně nastrouhané citronové kůry, 80 ml citronové šťávy. Mísu postavte nad rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Za stálého míchání dřevěnou vařečkou zahřívejte asi pět minut, cukr by se měl rozpustit. Pak odstavte a přidejte dvě lehce prošlehaná vajíčka a opět vraťte nad vroucí vodu – míchejte a zahřívejte dalších osm minut, nebo dokud směs neulpívá na vařečce. Odstavte a nechte pět minut chladnout. Pak krémem plňte vymyté sklenice a uzavřete. Krém vydrží v ledničce až měsíc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

05.02.2021 16:22

Dobrý den.

Tento recept mi bohužel přijde nějak špatně napsaný... Těsto konzistencí odpovídá spíše sušenkám, takže o lití na pekáč naprosto nemůže být řeč, musela jsem ho hníst v robotu, a pro dokonalé rozmělnění másla pak i rukama (ne míchat). V upečeném stavu se také docela dost drobilo.

Krém jsem dělala domácí podle návodu, ten vyšel super.

Ale pak zas ta kokosová pokrývka - na takové množství kokosu a cukru mi přijde jeden bílek dost málo, hmota vůbec nechtěla držet pohromadě, a to ani v případě, že bylo zamýšleno jako drobenka... a to jsem i použila dost velké vajíčko, a dala méně cukru (i tak je to dost sladké). Upeklo se to dobře, chutnalo přibližně dle očekávání dobře (na mě příliš sladké, přítel spokojen), ale byl třeba velký talíř, protože to všude při konzumaci padalo :) Asi bych zkusila příště přidat našlehaný bílek do toho kokosu, aby se zlepšila konzistence. A do těsta možná taky jedno vajíčko navíc, nebo aspoň třeba ty žloutky, co zbydou z přípravy kokosové pokrývky.

06.02.2021 17:48

Dobrý den, paní Forstová,
moc děkujeme za upozornění a tipy. Postup u těsta jsme opravili, máte pravdu, nebyl formulován úplně přesně.

Kokosovou pokrývku budeme muset po uplynulých letech otestovat, ale také se kloníme k lehké úpravě :-).

Blíže vaší představě bude asi kokosová hmota z tohoto receptu (samozřejmě z poloviční dávky): https://www.apetitonline.cz/recept/linecke-kokosove-rezy

Přejeme krásný víkend, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...