0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé palačinky

Palčinky
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy zajistit dokonale hebké, nadýchané těsto? Ano! A my vám je prozradíme.

Pravidlo číslo 1 – Prosátá mouka

Prvním tipem, který moc dobře znaly už naše babičky, je pravidlo dobře prosáté mouky!

  • Mouka by měla být hladká nebo polohrubá. Pouze důkladným prosátím mouky přes jemné síto předejdete hrudkám v těstu.
  • Pokud se i tak vytvoří, stejným postupem (tedy prosátím, nebo spíše prolitím těsta skrz síto) se jich také rychle zbavíte.
  • Hrudky můžete zlikvidovat i zásahem ručního šlehače nebo ponorného mixéru.

Pravidlo číslo 2 – Odležení těsta

Po vypracování základního těsta na palačinky, přikryjte nádobu s těstem potravinářskou fólií a nechte odležet zhruba 30 minut, klidně i přes noc.

  • Odpočinutí je důležité zejména proto, aby se v těstu aktivoval lepek a mouka nasákla tekutiny.
  • Pokud se vám poté bude zdát, že je třeba do těsta přidat mléko, nebo naopak mouku, udělejte to. I osvědčený recept se může mírně lišit, pokud použijete například jinou značku mouky než obvykle.
  • Těsto před nalitím do pánve nezapomínejte pokaždé promíchat. Mouka má tendence usazovat se na dně.
  • Těsto můžete připravovat ručně metlou (prošlehejte nejdříve vejce, mléko a máslo, potom po částech prosátou mouku) a nebo v robotu či s pomocí tyčového mixéru. Vše rozmixujte do hladka.

Tip redakce: Naše kulinární redaktorky přidávají do těsta vždy špetku soli. Bývalá editorka Jana Zbyňková ale radí, že pokud chcete jemné průhledné palačinky, stačí použít hladkou mouku. Na sladké náplně se zase hodí použít mouku polohrubou, ze které osmažíte dokonalé palačinky s křupavým povrchem.

Pravidlo číslo 3 – Správná pánev

Palačinky se nejlépe připravují, ale i obracejí vyklápějí ze speciální palačinkové pánve, která má nepřilnavý povrch. Ať už patříte mezi milovníky palačinek nebo máte rádi různé kuchyňské vychytávky, rozhodně se vyplatí do takové pánve investovat.

Má totiž nízký okraj a rovnoměrně vede teplo, tudíž se s palačinkami lépe manipuluje, protože se opékají všude stejně. Také se díky tomu se lépe obracejí i vyhazují. Palačinkovou pánev většinou seženete v průměru 25 nebo 28 cm.

  • Pokud si speciální pánev nechcete pořizovat, vězte, že vystačíte s běžnou pánví s nepřilnavým povrchem nebo litinovou pánví.
  • Vždy je důležité nechat pánev před nalitím těsta pořádně rozpálit a rozetřít po jejím dně trochu tuku. Nejlepší je  přepuštěné máslo.

Pravidlo číslo 4 – Zákon první palačinky

První palačinka je většinou spíš testovací. Mějte na paměti, že první kousek slouží k tomu, aby se vyzkoušelo, zda je pánev rozehřátá na dostatečnou teplotu, a jestli lijete správné množství těsta a dostatečné množství tuku.

  • Množství tuku můžete regulovat například použitím mašlovačky nebo papírovou utěrkou.

Pravidlo číslo 5 – Papírové ubrousky v pozoru

Ačkoliv si naše babičky z mastných palačinek nic nedělaly, mnozí lidé preferují jejich nemastnou verzi. Případný přebytečný tuk z palačinek odsajte přebytečný tuk pomocí papírové kuchyňské utěrky. Jestliže tukem pánev jen potřete, ubrousků nebude potřeba.

  • Když vám palačinky zbydou, redaktorka Darina Sieglová přidává tip na závěr: „Pokud všechny palačinky nesníte, proložte je pečícím papírem a zamrazte v mrazáku.“

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Eva Dvořáková

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč