Až vás zase přepadne neodolatelná chuť na palačinky, zkuste tuhle zdravou obměnu. Zamilujete si ji!
Suroviny
1 Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smíchejte na řidší těsto a nechte půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promíchejte.
2 Zatímco těsto odpočívá, utřete tvaroh s medem a citronovou šťávou. Pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte trochu medu nebo cukru.
3 V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta.
4 Na hotové palačinky rozetřete tvarohovou náplň, přidejte ovoce a srolujte. Posypte moučkovým cukrem nebo polijte oblíbenou polevou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dětem zajímavou svačinu po všech stránkách, kterou nebudou chtít vyměnit (18 receptů)
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(48 receptů)
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů)
Komentáře
24.06.2008 11:57
Špaldové palačinky
07.07.2008 10:47
Apetit 8/07
09.08.2018 15:50
Bodejť by se to netrhalo,
Bodejť by se to netrhalo, když je tam málo mouky (těsto bylo jako voda) a chybí bílek. Přidal jsem mouku a dal celá vejce a nic se netrhalo. Ovšem chuť mají jako každé jiné palačinky ze špaldy, podle mě stačí dát mléko a podmáslí vypít syrové... :-)