Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crepes Suzette
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 41
Do 50 minut Snadné 16-17 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2300 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 212 g
Tuky 128 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní a recept znovu oprášit! Avšak abyste si francouzský dezert Crepes Suzette mohli skutečně vychutnat, je třeba nejdřív připravit ty nejlepší palačinky.

Suroviny

Na těsto
sůl 1 špetka
hnědý cukr 1 PL
vejce 2 ks
velká
slunečnicový olej 1 PL
do těsta
mléko 300 ml
polotučné
nemusí být
rostlinný olej
na potírání pánve
Na pomerančový karamel
máslo 100 g
hnědý cukr 100 g
pomerančová šťáva 150 ml
čerstvá
strouhaná
jemně strouhaná
pomerančový likér 3 PL
nejlépe Grand Marnier

Postup

1

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka.

2

Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu.

Tip Apetitu: Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

3

Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na palačinky na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka.

4

Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

5

Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

6

Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte.

7

Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.

8

Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

13.02.2015 15:35

Recept parádní a velmi chutný, akorát bych si dovolil oponovat paní Natálii s cukrem....stačilo jen přidat plamen a cukr se během chvilky rozpustil krásně i v másle :)

08.01.2010 14:33
Crepes byly výborné, trochu se lepily s pánvičce a tak se trošku vysušily než se daly obrátit. Co se týká karamelu, nprosto se nepovedlo rozsoustit curk spolu s máslem. Je třeba nechat cukr rozpustit na pánvičce a máslo přidat až do "karamelu", jinak se prostě nerozpustí.
31.08.2007 12:55
Recept se nachází v č.3/05, str.42

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...