Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní a recept znovu oprášit! Avšak abyste si francouzský dezert Crepes Suzette mohli skutečně vychutnat, je třeba nejdřív připravit ty nejlepší palačinky.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka.
Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu.
Tip Apetitu: Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.
Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na palačinky na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka.
Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.
Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte.
Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.
Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.
Komentáře
Recept parádní a velmi chutný, akorát bych si dovolil oponovat paní Natálii s cukrem....stačilo jen přidat plamen a cukr se během chvilky rozpustil krásně i v másle :)