Poslouží třeba jako rychlá večeře, kterou zasytíte celou rodinu po návratu z houbařského výletu. Dodají ztracenou energii a také motivaci pro další výpravy.
Postup
Ze 150 g hladké nebo polohrubé mouky, 500 ml mléka, 3 vajec a špetky soli ušlehejte těstíčko na palačinky. Rozehřejte nepřilnavou pánev a potřete ji trochou oleje. Jakmile se olej rozehřeje, naběrečkou na něj nalijte trochu těstíčka a krouživým pohybem ho rozlijte po celé pánvi.
Asi po dvou minutách palačinku opatrně obraťte; můžete to zkusit i nadhozením pánve. Osmažte i z druhé strany. Jakmile se objeví typické hnědé puchýřky, je palačinka hotová.
Na náplň rozehřejte v kastrole máslo a panenský olivový olej – dohromady asi 3 lžíce. Vsypte 2 stroužky česneku, rozdrcené, a hrst jemně sekané pažitky. Přisypte 400 g lišek a smažte, dokud nezačnou krásně vonět. Posolte a pod pokličkou na mírném plameni duste, až změknou. Lišky jsou poněkud tužší, takže počítejte asi s 15 minutami. Kontrolujte, zda se nevysmažila šťáva – pokud ano, podlijte směs trochou horké vody. Jakmile jsou houby měkké, zjemněte šťávu smetanou (asi 3 lžíce) a podle chuti osolte a opepřete. Na každou palačinku naneste trochu náplně a zarolujte ji nebo složte do šátečku. Hezkou ozdobou jsou květy pažitky.
Komentáře