Česká kuchyně sice bojuje s maďarskou o domovské právo na palačinky, ale ty plněné tvarohem s rozinkami a zapékané se u nás už zabydlely natolik, že dumat o jejich původu je bezpředmětné. Raději si je v klidu vychutnejte.
Suroviny
Postup
Ze všech přísad na palačinky ušlehejte těstíčko. Těžkou silnostěnnou pánev o průměru 18–20 cm rozehřejte a vymastěte kouskem másla nebo trochou oleje.
Naběračkou lijte těstíčko a hned ho krouživým pohybem rozestřete po celém dnu. Případné otvory ‚vyspravte‘ lžičkou těstíčka.
Na náplň utřete tvaroh s cukrem, jogurtem, vanilkou a žloutky. Přidejte citronovou kůru a odkapané rozinky.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a zatřete ho do tvarohu. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Palačinky naplňte, zaviňte a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem a pokropte je máslem.
Vložte do trouby a patnáct až dvacet minut zapékejte. Podávejte horké, poprášené cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(48 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(48 receptů)
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů)
- Krupicová kaše a 30 dalších dokonalých sladkých jídel(32 receptů)
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)
Komentáře
Skvělý recept!