Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské
Kdo by nemiloval palačinky a lívance? K snídani, svačině i k večeři či jako nejsladší dezert pod sluncem... S tou správnou špetkou nostalgie. Pro všední den i slavnostní okamžiky. Sladkou palačinku či lívanec můžete podávat kdykoli, pokaždé zařídí blažený úsměv na tvářích dětí i dospělých!
Kombinací prostých ingrediencí, jako jsou vejce, mouka a mléko, vytvoříte placky, ze kterých dokážete připravit dezerty hodné profesionálního cukráře. Kdo by například odolal crêpes Suzette nebo palačinkovému dortu?
- Plačinky i lívance ale můžete připravit i naslano, třeba se sýrem a špenátem. Variací je zkrátka mnoho!
Palačinky a lívance ve světě
- Například francouzské crêpes jsou tenké palačinky, které se často podávají s ovocem, sirupem nebo krémem.
- Americké pancakes neboli lívance se zpravidla podávají s javorovým sirupem a máslem.
- Německé pfannkuchen jsou například plněné marmeládou nebo ovocem a podávají se s vanilkovou omáčkou.
- V Rakousku mají zase Kaiserschmarrn, což je taková roztrhaná tlustá palačinka.
- V Japonsku mají fuwa fuwa, nadýchané lívanečky.
Palačinky a lívance se dají snadno přizpůsobit různým chutím a preferencím. Můžete je plnit ovocem, marmeládou, tvarohem, polévat čokoládou, posypat ořechy nebo je plnit slanými surovinami jako je například šunka, sýr a vejce.
Jsou zkrátka jednoduché a variabilní, takže by rozhodně ve vašem kuchařském repertoáru neměly chybět!
Zdroj: Apetit