0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší pečené brambory

Jak na nejlepší pečené brambory
sdílet:

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

 

Dokonale opečené brambory jsou skvělá příloha, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo je v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké, tak trochu připomínají smažené. Ty naše ale pocházejí z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zas takový hřích...

Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste náš recept, a uvidíte, jak se po nich zapráší! 

Dokonalé pečené brambory - od nákupu, přes loupání a pečení až k dochucení

Výběr brambor

Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C, případně B -  na ty narazíte častěji. Brambory by měly být bez klíčků a zelených částí.

Škrábat, nebo loupat?

Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s škrábáním syrových brambor hlavu a slupek je zbavte až po uvaření. Škrobnaté hlízy mají stejně tendenci při vaření popraskat, loupání tak jde potom opravdu snadno.

Dejte bramborám co proto!

Nebojte se vařenými bramborami po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! Za křupavou krustičkou pečených brambor stojí škrob, který se na jejich povrchu působením žáru speče a ztvrdne.

Sůl a bylinky

Štědře osolte hlavně vodu na vaření brambor. Pokud chcete do trouby k bramborám přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je přidejte čerstvé až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

Olej, máslo, nebo sádlo?

Základem je nešetřit tukem. Použít můžete vedle běžného řepkového i olivový olej, který je výraznější. Použít však lze i přepuštěné máslo (ghí) nebo vepřové či kachní sádlo, které dodají další chuťový rozměr.

A zase ta sůl

Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Související články

Jak uvařit brambory a jak poznat, že jsou hotové?
  • Tipy a triky

Jak uvařit brambory a jak poznat, že jsou hotové?

Píchnete nožem do brambor v hrnci, ale stejně si nejste jistí, jestli je slít? Uvařit brambory správně, aby nebyly ani rozvařené, ani příliš tvrdé, není pro každého hračka. S našimi tipy to však zvládnete na jedničku.   ...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit