Jak na nejlepší pečené brambory

sdílet:
Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

Dokonale opečené brambory jsou skvělá příloha, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo je v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké, tak trochu připomínají smažené, ale jsou z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zase takový hřích... Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste náš recept, a uvidíte, jak se po nich zapráší! 

Dokonalé pečené brambory - od nákupu, přes loupání a pečení až k dochucení

1) Výběr brambor

Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C.

2) Loupat, či neloupat?

Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s loupáním předem hlavu a brambory oloupejte až po uvaření – ty škrobovité mají navíc tendenci při vaření popraskat,
a loupání tak jde opravdu snadno.

3) Dejte bramborám co proto!

Důvod, proč mají pečené brambory tak křupavou krustičku, je narušený povrch, který se v troubě vypeče. Nebojte se jimi po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! 

4) Sůl a bylinky

Solí nešetřete, brambory jí pojmou celkem hodně. Štědře osolte hlavně vodu na vaření. Pokud chcete přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je čerstvé přihoďte až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

5) Olej, máslo, nebo sádlo?

Základem je tukem nešetřit. Použít můžete kromě rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový...) i olivový olej, ten je výraznější. Použít však lze i máslo (nebo ještě spíše ghí), které dodá další chuťový rozměr, a stejně dobře zafunguje i vepřové nebo kachní sádlo. 

6) A zase ta sůl

Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Nejlepší pečené brambory

Více

 

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak na dokonalý steak

Základem je dobré maso, stařené, a nejlépe formou suchého zrání. Takové maso mívá i svůj rodokmen, odkud pochází, jak bylo ošetřené, dobrý řezník vám o něm zkrátka řekne všechno. Důležité je i jemné, ale četné...
  • Tipy a triky

Jak na famózní bůček

Perfektní pečený bůček musí být křupavý na povrchu a dokonale šťavnatý uvnitř. Správně by se měl jen rozpadat! Víme, jak z trouby vytáhnout nádherný kus masa, který nebude suchý ani tvrdý, bude dokonale propečený a...
  • Tipy a triky

Jak na rybu v solné krustě

Může se zdát, že je to trochu zbytečné a že je té soli škoda. Sůl, ve které se ryba peče, už sice znovu použít nelze, ale výsledek, který pod krustou najdete, ten bude stát za to! Solná krusta totiž vytvoří vlastní...
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou rybu z pánve

Při použití techniky opékání se kůže vypeče dokřupava a teplo prostoupí i vrstvou rybího masa. To je však velmi jemné a snadno se vysuší, je proto lepší rybu vyndat z pánve dříve než později a nechat filety dojít na talíři.Když zbavíte kůži...

Obchod Apetit