0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší pečené brambory

Jak na nejlepší pečené brambory
sdílet:

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

 

Dokonale opečené brambory jsou skvělá příloha, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo je v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké, tak trochu připomínají smažené. Ty naše ale pocházejí z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zas takový hřích...

Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste náš recept, a uvidíte, jak se po nich zapráší! 

Dokonalé pečené brambory - od nákupu, přes loupání a pečení až k dochucení

Výběr brambor

Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C, případně B -  na ty narazíte častěji. Brambory by měly být bez klíčků a zelených částí.

Škrábat, nebo loupat?

Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s škrábáním syrových brambor hlavu a slupek je zbavte až po uvaření. Škrobnaté hlízy mají stejně tendenci při vaření popraskat, loupání tak jde potom opravdu snadno.

Dejte bramborám co proto!

Nebojte se vařenými bramborami po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! Za křupavou krustičkou pečených brambor stojí škrob, který se na jejich povrchu působením žáru speče a ztvrdne.

Sůl a bylinky

Štědře osolte hlavně vodu na vaření brambor. Pokud chcete do trouby k bramborám přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je přidejte čerstvé až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

Olej, máslo, nebo sádlo?

Základem je nešetřit tukem. Použít můžete vedle běžného řepkového i olivový olej, který je výraznější. Použít však lze i přepuštěné máslo (ghí) nebo vepřové či kachní sádlo, které dodají další chuťový rozměr.

A zase ta sůl

Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč