0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak péct s celozrnnou moukou

pečení - sušenka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Chcete péct s celozrnnou moukou, ale nevíte, odkud začít? 

 

Tak jako existují různé druhy obilovin, existují i různé druhy mouky. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet špaldovou, která má příjemnou, lehce oříškovou chuť. Základ je také celozrnná pšeničná mouka, kterou koupíte v různé jemnosti mletí. Do chleba se hodí celozrnná žitná, lívance jsou skvělé s malým přídavkem pohankové či kukuřičné mouky.

Je bio lepší?

Doporučujeme nakupovat celozrnnou mouku v biokvalitě. Slupky zrn obsahují více zdraví prospěšných látek, ale především v nich nejsou pesticidy používané v konvenčním zemědělství. Velký výběr mouky mají dnes nejen prodejny zdravé výživy, ale i supermarkety. My si zamilovali mouku z farmy BioVavřinec. K dostání třeba na farmářských trzích nebo v e-shopu.

Skladování

Do celozrnné mouky se vždy kromě slupky mele i klíček. Ten obsahuje cenné oleje, které však po nějaké době žluknou a mouku znehodnocují. Proto vždy sledujte datum spotřeby a mouku co nejdříve zpracujte. Ideální je skladovat ji na chladném místě při teplotě do 15 °C.

Jak nahrazovat

Zpočátku nedoporučujeme nahrazovat v receptech celé množství bílé mouky pouze moukou celozrnnou. Ta je totiž nasákavější a potřebuje více tekutin. Osvědčilo se nám začít s poměrem 1 díl celozrnné mouky k 3 dílům mouky světlé. Díky postupnému přidávání si na celozrnnou mouku a práci s ní lépe zvyknete.

Celozrnné moučníky

A teď už se můžete pustit rovnou do pečení. V článku tady najdete šest sladkostí upečených z celozrnné mouky a slazených přírodními sirupy. Přesvědčí vás, že zdravé jídlo může být ne dobré, ale přímo vynikající.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč