Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fish & chips: S čím jsou křupavá ryba a hranolky nejlepší a odkud recept pochází?

anglická hospoda dveře
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Miloval je i John Lennon nebo Winston Churchill. Pojďme si o fish & chips prozradit pár zajímavostí.

Kdo připravil první fish & chips?

Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i fish & chips nejednoznačný původ. Ryba smažená v těstíčku je v Británii známá již od počátku 19. století. Údajně ji sem přivezli židovští přistěhovalci ze Španělska a Portugalska, kde se ryba upravovala právě tímto způsobem.

  • První záznam o smažených bramborových hranolcích přichází o něco později, přibližně v roce 1860. Později si jejich prodejem začali přivydělávat belgičtí přistěhovalci.
  • Ale kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo netuší.

S čím jsou fish & chips nejlepší?

O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí. Dnes je na výběr hned z několika možností.

  • ocet a sůl
  • „chippie sauce“ (slaná hnědá omáčka)
  • mátová omáčka
  • kari omáčka
  • mačkaný hrášek
  • nakládané okurky, cibule a vejce
  • majonéza

Víte že... John Lennon prý k fish & chips miloval kečup, zatímco Michael Jackson si pokrm oblíbil s mačkaným hráškem.

Proč Britové jedí fish & chips hlavně v pátek?

Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso teplokrevných zvířat.

  • Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se jí ryba s hranolky.

Až do nedávna v novinovém papíru

Tento způsob servírování snižoval cenu pokrmu. Fish & chips tak udržovaly pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz používání novinového papíru, aby se vyloučil kontakt inkoustu s jídlem.

  • Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice alespoň navenek zůstává zachována. Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.

Kdy otevřela první fish & chips restaurace?

Jak už jsme zmiňovali, ryba s hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici. V roce 1896 se Samuel Isaacs rozhodl fish & chips povýšit a nabízet je v klasické restauraci jako součást běžného stolování.

První podnik společnosti Isaacs otevřel v Londýně a podával rybu s hranolky na talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům. Nápad se ujal, získal oblibu a ta zajistila rychlé rozšíření řetězce.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...