Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Miloval je i John Lennon nebo Winston Churchill. Pojďme si o fish & chips prozradit pár zajímavostí.
Kdo připravil první fish & chips?
Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i fish & chips nejednoznačný původ. Ryba smažená v těstíčku je v Británii známá již od počátku 19. století. Údajně ji sem přivezli židovští přistěhovalci ze Španělska a Portugalska, kde se ryba upravovala právě tímto způsobem.
- První záznam o smažených bramborových hranolcích přichází o něco později, přibližně v roce 1860. Později si jejich prodejem začali přivydělávat belgičtí přistěhovalci.
- Ale kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo netuší.
S čím jsou fish & chips nejlepší?
O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí. Dnes je na výběr hned z několika možností.
- ocet a sůl
- „chippie sauce“ (slaná hnědá omáčka)
- mátová omáčka
- kari omáčka
- mačkaný hrášek
- nakládané okurky, cibule a vejce
- majonéza
Víte že... John Lennon prý k fish & chips miloval kečup, zatímco Michael Jackson si pokrm oblíbil s mačkaným hráškem.
Proč Britové jedí fish & chips hlavně v pátek?
Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso teplokrevných zvířat.
- Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se jí ryba s hranolky.
Až do nedávna v novinovém papíru
Tento způsob servírování snižoval cenu pokrmu. Fish & chips tak udržovaly pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz používání novinového papíru, aby se vyloučil kontakt inkoustu s jídlem.
- Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice alespoň navenek zůstává zachována. Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.
Kdy otevřela první fish & chips restaurace?
Jak už jsme zmiňovali, ryba s hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici. V roce 1896 se Samuel Isaacs rozhodl fish & chips povýšit a nabízet je v klasické restauraci jako součást běžného stolování.
První podnik společnosti Isaacs otevřel v Londýně a podával rybu s hranolky na talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům. Nápad se ujal, získal oblibu a ta zajistila rychlé rozšíření řetězce.