Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít nadílku velikonočních vajíček

velikonoční vajíčka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Jestli vypravujete své malé koledníky o Velikonocích na obchůzku, pak určitě přinesou domů koš plný vajíček. Kde se vzala legenda o koledování a do čeho vejce v kuchyni zužitkovat?

Vaječná historie

Vejce na Velikonoce má dávnou tradici a představuje symbol nového života. Konzumování vajec je nejspíš spojené s velkým postem, protože v době samotného půstu se nesměla jíst ani vejce, a tak byli lidé nedočkaví, až si konečně budou moci vajíčko dát. Vejce je nositelem zlých pověr. Nesmí se po koledě přinést domů po západu slunce a skořápku je třeba pořádně rozdrtit.

Legenda o malování kraslic říká, že když Ježíš s Petrem chodili po světě, zastavili se u jedné hospodyně pro kousek chleba. Hospodyně ale chleba neměla, a tak jim upekla v teplém popelu alespoň vajíčko. Když pocestní odešli, žena zjistila, že skořápky se proměnily ve zlato. Časem začala hospodyně rozdávat vejce každý rok v ten samý den, kdy ji navštívili Petr a Ježíš.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka se dělá v každé rodině jinak. Základem jsou vejce, sůl, pepř, hořčice, cibule a dále máslo nebo pomazánkové máslo, které může v lehčí verzi nahradit tvaroh a jogurt. Během přípravy ji ochutnávejte a vylaďte si ji přesně podle svého vkusu. Podávejte ji namazanou na čerstvém pečivu, posypanou jarními bylinkami a se zeleninou na přikusování.

5× vařené vejce podle Apetitu:

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín