Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít nadílku velikonočních vajíček

velikonoční vajíčka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Jestli vypravujete své malé koledníky o Velikonocích na obchůzku, pak určitě přinesou domů koš plný vajíček. Kde se vzala legenda o koledování a do čeho vejce v kuchyni zužitkovat?

Vaječná historie

Vejce na Velikonoce má dávnou tradici a představuje symbol nového života. Konzumování vajec je nejspíš spojené s velkým postem, protože v době samotného půstu se nesměla jíst ani vejce, a tak byli lidé nedočkaví, až si konečně budou moci vajíčko dát. Vejce je nositelem zlých pověr. Nesmí se po koledě přinést domů po západu slunce a skořápku je třeba pořádně rozdrtit.

Legenda o malování kraslic říká, že když Ježíš s Petrem chodili po světě, zastavili se u jedné hospodyně pro kousek chleba. Hospodyně ale chleba neměla, a tak jim upekla v teplém popelu alespoň vajíčko. Když pocestní odešli, žena zjistila, že skořápky se proměnily ve zlato. Časem začala hospodyně rozdávat vejce každý rok v ten samý den, kdy ji navštívili Petr a Ježíš.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka se dělá v každé rodině jinak. Základem jsou vejce, sůl, pepř, hořčice, cibule a dále máslo nebo pomazánkové máslo, které může v lehčí verzi nahradit tvaroh a jogurt. Během přípravy ji ochutnávejte a vylaďte si ji přesně podle svého vkusu. Podávejte ji namazanou na čerstvém pečivu, posypanou jarními bylinkami a se zeleninou na přikusování.

5× vařené vejce podle Apetitu:

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč