Jak využít nadílku velikonočních vajíček

velikonoční zajíček a vajíčka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Jestli vypravujete své malé koledníky o Velikonocích na obchůzku, pak určitě přinesou domů koš plný vajíček. Kde se vzala legenda o koledování a do čeho vejce v kuchyni zužitkovat?

Vaječná historie

Vejce na Velikonoce má dávnou tradici a představuje symbol nového života. Konzumování vajec je nejspíš spojené s velkým postem, protože v době samotného půstu se nesměla jíst ani vejce, a tak byli lidé nedočkaví, až si konečně budou moci vajíčko dát. Vejce je nositelem zlých pověr. Nesmí se po koledě přinést domů po západu slunce a skořápku je třeba pořádně rozdrtit.

Legenda o malování kraslic říká, že když Ježíš s Petrem chodili po světě, zastavili se u jedné hospodyně pro kousek chleba. Hospodyně ale chleba neměla, a tak jim upekla v teplém popelu alespoň vajíčko. Když pocestní odešli, žena zjistila, že skořápky se proměnily ve zlato. Časem začala hospodyně rozdávat vejce každý rok v ten samý den, kdy ji navštívili Petr a Ježíš.

 

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka se dělá v každé rodině jinak. Základem jsou vejce, sůl, pepř, hořčice, cibule a dále máslo nebo pomazánkové máslo, které může v lehčí verzi nahradit tvaroh a jogurt. Během přípravy ji ochutnávejte a vylaďte si ji přesně podle svého vkusu. Podávejte ji namazanou na čerstvém pečivu, posypanou jarními bylinkami a se zeleninou na přikusování.

 

 

5× vařené vejce podle Apetitu:

 

 

 

 

Připravila Lucie Perlíková

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit