Jak zpracovat čerstvé houby

hrib
ZDROJ: Egor Kamelev/Pexels
sdílet:

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat.

Štědrou úrodu lesních hub vám zaručí smíšené lesy. Pod modříny hledejte klouzky, v blízkosti bříz kozáky a křemenáče. Do košíku přihoďte také babky či muchomůrky růžovky neboli masáky. V blízkosti jehličnanů najdete pravé hřiby. Jídla s nimi budou neodolatelná.

  • Plný košík hub nenechávejte nikdy dlouho stát v kuchyni. Především měkké houby zpracujte ihned v den, kdy je přinesete z lesa. Tužší druhy jako například lišky vydrží v lednici i dva dny.
  • Houby nikdy předem nemyjte a nedávejte do plastového sáčku, aby se nezapařily a nezačaly plesnivět. Očistěte je pouze nasucho od hlíny a rozložte na papírový tác.
  • Ke skladování je nejlepší již zmiňovaná lednička nebo suché chladné místo.
  • Přebytek hub můžete bez problémů zamrazit či nasušit na zimu do polévky.

Související články

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
Jak na to: houbové máslo
  • Tipy a triky

Jak na to: houbové máslo

Snadné houbové másloNa kostce másla poduste 1 nasekanou cibuli, 1 drcený stroužek česneku, cca 250 g najemno pokrájených lesních hub a pořádnou hrst předem namočených a slitých sušených hub. Osolte a opepřete. Přidat můžete libovolné...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit