
Pexels
Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? V tom případě se určitě vyznáte v tom, jaké houby končí ve vašem košíku. U některých si ale nemusíte být jisti. Zkuste otestovat své znalosti a přesvěčte se, jaké houbařské úrovně dosahujete.
Štědrou úrodu lesních hub vám zaručí smíšené lesy. Pod modříny hledejte klouzky, v blízkosti bříz kozáky a křemenáče. Do košíku přihoďte také babky či muchomůrky růžovky neboli masáky. V blízkosti jehličnanů najdete pravé hřiby, v mechu na vás mohou čekat oranžové lišky. Jídla se všemi budou dokonalá.
- Plný košík hub nenechávejte nikdy dlouho stát v kuchyni nebo v teple. Především měkké houby zpracujte ihned, když je přinesete z lesa. Tužší druhy jako například lišky nebo kotrč vydrží v lednici i dva dny.
- Houby předem nemyjte a nedávejte do plastového sáčku, aby se nezapařily a nezačaly plesnivět. Očistěte je pouze nasucho od hlíny a rozložte na tác.
- Ke skladování je nejlepší již zmiňovaná lednička nebo jiné suché a chladné místo.
- Přebytek hub můžete bez problémů zamrazit či nasušit na zimu do polévky.