Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat.
Štědrou úrodu lesních hub vám zaručí smíšené lesy. Pod modříny hledejte klouzky, v blízkosti bříz kozáky a křemenáče. Do košíku přihoďte také babky či muchomůrky růžovky neboli masáky. V blízkosti jehličnanů najdete pravé hřiby. Jídla s nimi budou neodolatelná.
- Plný košík hub nenechávejte nikdy dlouho stát v kuchyni. Především měkké houby zpracujte ihned v den, kdy je přinesete z lesa. Tužší druhy jako například lišky vydrží v lednici i dva dny.
- Houby nikdy předem nemyjte a nedávejte do plastového sáčku, aby se nezapařily a nezačaly plesnivět. Očistěte je pouze nasucho od hlíny a rozložte na papírový tác.
- Ke skladování je nejlepší již zmiňovaná lednička nebo suché chladné místo.
- Přebytek hub můžete bez problémů zamrazit či nasušit na zimu do polévky.