0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krkonošský houbovec

Krkonošský houbovec

3.8 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3107 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 383 g
Tuky 81 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi!

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
nebo 400 g čerstvých
mléko 250 ml
rohlíky 7 ks
krupice 2 PL
česnek 6 stroužků
podle chuti
vejce 3 ks
cibule 2 ks
nadrobno
majoránka (drhnutá) špetka
pepř
sůl
tuk 2 PL
sádlo, máslo, olej

1 Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste. Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.

2 Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut. 

3 Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený.  Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Je výborný. Je květen a domečkem se line jeho vůně. Přidala jsem ještě sice již vzrostlé kopřivy a sibiřskou cibuli. Vynikající nejen jako vánoční.

Anonym

moc rada ho varim na chalupe, jednoduche a rychle jidlo.

Anonym

Moc chutné - přidala jsem do směsi rozkrájené proužky sterilované červené papriky a bílky ušlehala na sníh.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit