Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi! A protože nejspíš budete potřebovat recept na krkonošský houbovec, pak tady je...
Náš tip: Připravte si například i krkonošské chlupačky s houbami podle našeho video receptu
Postup
Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste.
Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.
Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce.
Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C.
V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut.
Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený. Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do houbovce přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.
Komentáře