Krkonošský houbovec

Krkonošský houbovec

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1094 kcal
Bílkoviny 62 g
Cukr 69 g
Tuky 59 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi!

Suroviny

houby 400 g
čerstvé, nebo dvě hrsti sušených hub
mléko 250 ml
krupice 2 PL
česnek 4 stroužků
podle chuti
vejce 3 ks
cibule 2 ks
nadrobno nakrájená
majoránka (drhnutá) špetka
pepř
sůl
tuk 2 PL
sádlo, máslo, olej, ztužený tuk
1. Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste. Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.

2. Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut. 

3. Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený.  Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.

Komentáře

Anonym

Je výborný. Je květen a domečkem se line jeho vůně. Přidala jsem ještě sice již vzrostlé kopřivy a sibiřskou cibuli. Vynikající nejen jako vánoční.

Anonym

moc rada ho varim na chalupe, jednoduche a rychle jidlo.

Anonym

Moc chutné - přidala jsem do směsi rozkrájené proužky sterilované červené papriky a bílky ušlehala na sníh.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit