Chutný doplněk k masu připravíte snadno a jednoduše – v troubě a mixéru.
Romesco, aromatická omáčka z paprik a oříšků, pochází ze španělského Katalánska. Výraznou chuť a hustou konzistenci získá díky opečené zelenině. Skvělá je k hovězím steakům, rybám, krevetám, drůbeži i – překvapivě – k zelenině. Namáčet do ní můžete také masové špízy, domácí hranolky nebo opečené kousky pečiva. Klidně si jí připravte dvojnásobné množství. Snadno ji několik dní uchováte v lednici.
Na omáčku budete potřebovat:
- 2 červené papriky, zbavené semeníku a rozkrojené na čtvrtiny
- 2 červené chilli papričky, zbavené semen a rozpůlené
- 1 červenou cibuli, nakrájenou na měsíčky
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 2 velká červená rajčata, nakrájená na čtvrtky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mandlí, oloupaných a opražených
- 1 krajíc toustového chleba, bez kůrky
- 2 lžíce červeného vinného octa
Jak snadno připravit omáčku romesco:
Troubu rozpalte na 200 °C. Do pekáčku vyloženého papírem na pečení dejte papriky, chilli a cibuli. Pokapejte olejem, osolte a pečte 15 minut. Přidejte česnek a rajčata, promíchejte a pečte dalších 10–15 minut doměkka. Nechte chvíli zchladnout, zeleninu dejte do mixéru a umixujte s mandlemi a chlebem na pastu. Přilijte ocet a olej a znovu promixujte a dochuťte.