Lahodné jižanské jídlo s ryze českými jáhlami
Suroviny
Postup
Jáhly spařte vroucí vodou a na sítku nechte okapat. Cibuli nakrájejte na kostičky a na oleji orestujte. Přisypte okapané jáhly a asi minutu opékejte. Stále míchejte! Opečené jáhly zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni duste asi čtvrt hodiny. Podle potřeby přilijte horkou vodu.
Papriky omyjte, rozpulte, pod stopkou vodorovně seřízněte a zbavte semínek. Jáhly sceďte, vsypte do misky a promíchejte se sýrem a bylinkami (například zelenou petrželkou).
Směsí naplňte papriky a při teplotě 200 °C je (nezakryté, aby se vytvořila křupavá kůrka) zapékejte dozlatova. Trvá to dvacet až třicet minut.
Podávejte jako zdravou večeři s celozrnným pečivem, anebo coby přílohu k minutkovým masům.
Papriky budou ještě lepší, když do směsi na plnění přidáte vyškvařenou anglickou slaninu nebo kousky šunky.