0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paprika: Zázrak z Ameriky - Jaké druhy existují a jak je užít v kuchyni

Paprika: Zázrak z Ameriky - Jaké druhy existují a jak je užít v kuchyni
sdílet:

Bez papriky bychom si naši kuchyň neuměli snad ani představit. Přidáváme ji do salátů a pomazánek nebo jako přílohu k obědovému menu. Papriky rozzáří naložené talíře svěžími barvami a obohatí náš jídelníček o celou řadu vitamínů a dalších prospěšných látek, které působí blahodárně na naše zdraví. Kde se u nás papriky vlastně vzaly? A co z nich můžete vykouzlit v kuchyni, abyste zaujali i náročnější jedlíky?

Papriky: Ohnivý dar z nebeských výšin

Dnes považujeme papriky za nedílnou součást našich domácností i našeho jídelníčku, nebylo tomu tak ale vždy. Rodištěm oblíbené zeleniny je zřejmě Střední Amerika. Indiáni používali papriku po tisíce let k obživě, ale také jako všestranný lék, k němuž chovali velkou úctu. Podle legendy v sobě totiž papriky ukrývaly síly boha ohně. Jak se ale posvátná pochoutka dostala ze zámoří až do našich končin?

Z velké části se o její rozšíření zasloužila výprava Kryštofa Kolumba z roku 1493. Mezi poklady dovezenými zpátky do Evropy se ukrývala také záhadná rostlina, kterou tehdejší vlastníci nejprve vysazovali pouze v okrasných zahradách.

Až později se začala používat jako koření a zelenina – a v této podobě se také postupně rozšířila do zbytku Evropy. Výjimkou nebyla ani česká území, kam se papriky dostaly z Maďarska jako tzv. turecký pepř (název měl odlišit paprikové koření od běžného černého pepře).

Paprika pod drobnohledem

Paprika patří k rostlinám z čeledi lilkovitých, podobně jako třeba rajčata. V současnosti můžete na trhu sehnat celou řadů různých odrůd: papriky můžeme dělit podle barvy, existují také papriky pálivé a nepálivé. Podle využití zase rozlišujeme papriky:

  • zeleninové (klasické papriky, kterou s chutí přidáváme třeba do šopského salátu – např. známá California wonder, které seženete v každém supermarketu),
  • kořeninové (vyrábí se ve formě koření k dochucování jídel – Naga, Habanero, Tabasco…).

V paprikách najdeme důležité minerály jako draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor nebo železo, ale také vitamíny (A, B, C, D, E, K…). Pojídání papriky může mít proto nejeden pozitivní účinek na váš organismus.

Červená paprika obsahuje větší množství vitamínů A, C, které chrání pleť před stárnutím. Kromě toho se v nich nachází lykopen, látka zabraňující šíření zhoubných nádorů. Zelená paprika má zase větší podíl kyseliny listové podporující krvetvorbu. A ve žlutých paprikách najdete více vitamínu E a účinných antioxidantů, které mohou tělu pomoci v boji proti kornatění cév.

Pikantní koření nebo zázračné afrodiziakum?

Stále větší oblibě se těší také mleté pálivé papri(č)ky, které v mžiku dodají jídlu neodolatelnou pálivou chuť. Zdrojem štiplavé chuti je látka zvaná kapsaicin. Kapsaicin zabraňuje tvorbě krevních sraženin a používá se i proti omrzlinám. Navíc spolehlivě rozproudí krevní oběh. A právě proto papričky se po staletí používaly také jako afrodiziakum

A co si můžete z paprik připravit v kuchyni?

Papriky můžete vařit, péct, zavařovat, nakrájet do salátu nebo si během chvilky vyrobit zdravou svačinu. Milovníci mletého masa určitě znají  tradiční plněné papriky. Ale co takhle stylovější paprikové lodičky? Pokud si chcete zeleninu vychutnat jako přílohu k hlavnímu chodu, můžete vyzkoušet třeba nasucho pečené papriky, které se výborně hodí třeba k domácí sekané. A pokud zrovna nestíháte, určitě vyzkoušejte paprikový krém. V kombinaci s domácím chlebem je ideální namísto lehké večeře nebo jako vitamíny nabitá pochoutka v průběhu celého dne.

Hledáte další inspiraci do kuchyně? Podívejte se do sekce pod článkem, kde najdete další recepty na osvědčené dobroty, po kterých se budete vy nebo vaši nejbližší spokojeně olizovat.

Související články

Jak oloupat pečené papriky
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...
Papriky na to jdou zostra
  • Tipy a triky

Papriky na to jdou zostra

Být paprikou není žádná legrace. Musíte umět být mírné, ale dokázat i nažhavit....
AD
Drink z papriky a řepy připravíte snadno

Drink z papriky a řepy připravíte snadno

Ingredience 2 velké červené papriky 2 velké žluté papriky 400 g červené řepy 2 lžičky kurkumy nebo kari koření  1 lžička sezamového oleje 20 g ředkvičkových výhonků sůl Příprava koktejlu: ...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit