0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: kynutá těsta

Na víkend: kynutá těsta
sdílet:

Těsto, které musí vykynout, je nevyzpytatelné, ale není nezkrotitelné. Naučte se na něj vyzrát, a můžete péct buchty, knedlíky a koláče stejně chutné a nadýchané jako vaše babička.

 

Nakynutá pravidla

Ještě před tím, než se pustíte do přípravy jídel z kynutého těsta, přečtěte si pár triků, jak na to. Základem úspěchu je vždy čerstvé, a tedy živé droždí. Kynutí těsta nesvědčí také příliš mnoho soli ani chladná kuchyň. Kvasinky jsou teplomilné, rády se vyhřívají v teplotě, která by neměla přesáhnout 40 stupňů. Pokud máte v kuchyni skutečně zimu, pomoci vám může trouba vyhřátá na nízký stupeň, do které mísu s těstem po dobu kynutí umístíte.

Sladký oběd

Dopřejte si sladký hlavní chod v podobě kynutých knedlíků se švestkovou náplní, nastrouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem. V naší sbírce kynutých receptů nesmějí samozřejmě chybět buchtičky se žloutkovým šodó. Vůni malých kynutých buchtiček a mléka s vanilkou v šodó nebudete moci ani po víkendu dostat z hlavy. Školní jídelnu vám připomenou báječné vdolky s hruškovými povidly. Připravte jich víc, protože pokaždé, když někdo půjde kolem kuchyně, jeden vám ukradne.

Tradiční mlsání

Při pletení bylinkových houstiček zabavíte i děti, a až je upečené a křupavé budete servírovat s máslem a marmeládou, každý se bude chtít zakousnout. Stovky let starou historii mají valašské frgále bohatě posypané drobenkou, pod kterou se skrývají hrušková povidla, a chodské koláče typické svými zdobnými ornamenty. Tyhle tradiční koláče se budou na vašem nedělním stole přímo vyjímat. Tak na nic nečekejte a zadělejte si na kvásek.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit