Na víkend: kynutá těsta

Na víkend: kynutá těsta
sdílet:
Těsto, které musí vykynout, je nevyzpytatelné, ale není nezkrotitelné. Naučte se na něj vyzrát, a můžete péct buchty, knedlíky a koláče stejně chutné a nadýchané jako vaše babička.

Nakynutá pravidla


Ještě před tím, než se pustíte do přípravy jídel z kynutého těsta, přečtěte si pár triků, jak na to. Základem úspěchu je vždy čerstvé, a tedy živé droždí. Kynutí těsta nesvědčí také příliš mnoho soli ani chladná kuchyň. Kvasinky jsou teplomilné, rády se vyhřívají v teplotě, která by neměla přesáhnout 40 stupňů. Pokud máte v kuchyni skutečně zimu, pomoci vám může trouba vyhřátá na nízký stupeň, do které mísu s těstem po dobu kynutí umístíte.

 

Sladký oběd


Dopřejte si sladký hlavní chod v podobě kynutých knedlíků se švestkovou náplní, nastrouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem. V naší sbírce kynutých receptů nesmějí samozřejmě chybět buchtičky se žloutkovým šodó. Vůni malých kynutých buchtiček a mléka s vanilkou v šodó nebudete moci ani po víkendu dostat z hlavy. Školní jídelnu vám připomenou báječné vdolky s hruškovými povidly. Připravte jich víc, protože pokaždé, když někdo půjde kolem kuchyně, jeden vám ukradne.

 

 

 

Tradiční mlsání


Při pletení bylinkových houstiček zabavíte i děti, a až je upečené a křupavé budete servírovat s máslem a marmeládou, každý se bude chtít zakousnout. Stovky let starou historii mají valašské frgále bohatě posypané drobenkou, pod kterou se skrývají hrušková povidla, a chodské koláče typické svými zdobnými ornamenty. Tyhle tradiční koláče se budou na vašem nedělním stole přímo vyjímat. Tak na nic nečekejte a zadělejte si na kvásek.

 

 

 

 

Připravila Lucie Perlíková

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit