0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: kynutá těsta

Na víkend: kynutá těsta
sdílet:

Těsto, které musí vykynout, je nevyzpytatelné, ale není nezkrotitelné. Naučte se na něj vyzrát, a můžete péct buchty, knedlíky a koláče stejně chutné a nadýchané jako vaše babička.

 

Nakynutá pravidla

Ještě před tím, než se pustíte do přípravy jídel z kynutého těsta, přečtěte si pár triků, jak na to. Základem úspěchu je vždy čerstvé, a tedy živé droždí. Kynutí těsta nesvědčí také příliš mnoho soli ani chladná kuchyň. Kvasinky jsou teplomilné, rády se vyhřívají v teplotě, která by neměla přesáhnout 40 stupňů. Pokud máte v kuchyni skutečně zimu, pomoci vám může trouba vyhřátá na nízký stupeň, do které mísu s těstem po dobu kynutí umístíte.

Sladký oběd

Dopřejte si sladký hlavní chod v podobě kynutých knedlíků se švestkovou náplní, nastrouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem. V naší sbírce kynutých receptů nesmějí samozřejmě chybět buchtičky se žloutkovým šodó. Vůni malých kynutých buchtiček a mléka s vanilkou v šodó nebudete moci ani po víkendu dostat z hlavy. Školní jídelnu vám připomenou báječné vdolky s hruškovými povidly. Připravte jich víc, protože pokaždé, když někdo půjde kolem kuchyně, jeden vám ukradne.

Tradiční mlsání

Při pletení bylinkových houstiček zabavíte i děti, a až je upečené a křupavé budete servírovat s máslem a marmeládou, každý se bude chtít zakousnout. Stovky let starou historii mají valašské frgále bohatě posypané drobenkou, pod kterou se skrývají hrušková povidla, a chodské koláče typické svými zdobnými ornamenty. Tyhle tradiční koláče se budou na vašem nedělním stole přímo vyjímat. Tak na nic nečekejte a zadělejte si na kvásek.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč