Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pusťte se do kynutého těsta. Připravíte z něj populární sladký hlavní chod i moučník

Pusťte se do kynutého těsta. Připravíte z něj populární sladký hlavní chod i moučník
sdílet:

Těsto, které musí vykynout, je sice trochu nevyzpytatelné, ale není nezkrotitelné. Naučte se na něj vyzrát a můžete péct buchty, knedlíky a koláče stejně chutné a nadýchané jako vaše babička.

 

Nakynutá pravidla

Ještě před tím, než se pustíte do přípravy jídel z kynutého těsta, přečtěte si pár triků, jak na to.

  • Základem úspěchu je vždy čerstvé, a tedy živé droždí.
  • Použít můžete i sušené. 7 g sušeného droždí vystačí na 500 g mouky.
  • Kynutí těsta nesvědčí také příliš mnoho soli ani chladná kuchyň. Kvasinky jsou teplomilné, rády se vyhřívají v teplotě, která by neměla přesáhnout 40 stupňů. Pokud máte v kuchyni skutečně zimu, pomoci vám může trouba vyhřátá na nízký stupeň, do které mísu s těstem po dobu kynutí umístíte.
  • Čím nižší teplota, ve které těsto kyne, tím pomalejší kynutí. Přizpůsobte dobu kynutí okolní teplotě.  

Jak poznat správně vykynuté těsto? Mrkněte na video!

Skryt pre seznam

Sladký oběd

Dopřejte si sladký hlavní chod v podobě kynutých knedlíků se švestkovou náplní, nastrouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem.

  • V naší sbírce kynutých receptů nesmějí samozřejmě chybět buchtičky se žloutkovým šodó. Vůni malých kynutých buchtiček a mléka s vanilkou v šodó nebudete moci ani po víkendu dostat z hlavy.
  • Školní jídelnu vám připomenou báječné vdolky s hruškovými povidly. Připravte jich víc, protože pokaždé, když někdo půjde kolem kuchyně, jeden vám ukradne.

Tradiční mlsání

Při pletení bylinkových houstiček zabavíte i děti, a až je upečené a křupavé budete servírovat s máslem a marmeládou, každý se bude chtít zakousnout.

  • Stovky let starou historii mají valašské frgále bohatě posypané drobenkou, pod kterou se skrývají hrušková povidla.
  • Chodské koláče jsou typické svými zdobnými ornamenty. Tyto tradiční koláče se budou na svátečním či nedělním stole přímo vyjímat.

Tak na nic nečekejte a zadělejte si na kvásek!

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín