Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní pečení: Jak upéct báječné švestkové buchty a koláče z kynutého těsta

Podzimní pečení: Jak upéct báječné švestkové buchty a koláče z kynutého těsta
sdílet:

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. Zapomeňte ani tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky, vyzkoušejte naše oblíbené recepty na kynuté koláče a uvidíte, že si tohle lehce podceňované duo získá i vás!

Ano, podzim s sebou přináší kratší dny, méně slunečního svitu a sychravé počasí. Zapomeňme ovšem na podzimní melancholii a pusťme se do pečení!

  • Čím méně totiž trávíme času venku, tím více nám ho zbývá na pekařská dobrodružství, která zaženou všechny chmury. Navíc nic nevykouzlí atmosféru vlídného domova lépe, než sladká vůně kynutého koláče linoucí se z trouby.

Zatímco hektické všední dny pekařským experimentům příliš nenahrávají, víkend je pro ně ideální příležitostí. Zkuste tentokrát vsadit na dokonale podzimní surovinu – švestky (nebo jejich stále dostupné blízké příbuzné, blumy).

  • Nejenže jsou zdravé, ale díky jejich dokonalé chuti dodají příjemný švih všem moučníkům. Dají se s nimi dělat opravdová sladká kouzla, podívejte!

Naším redakčním černým koněm je kombinace šťavnatých švestek a nadýchaného kynutého těsta.

  • Víme, že kynuté těsto může v mnoha (nejen začínajících) pekařích vzbuzovat obavy. Přečtěte si naše tipy Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty a určitě ho zvládnete na jedničku i v případě, že ho zkoušíte poprvé.

Zcela beze strachu se pak můžete pustit do níže uvedených receptů. Začít můžete nejjednodušším litým koláčem, a až si budete „jistí v kramflecích“, troufnete si zaručeně i na poctivé buchty nebo efektní hadí koláč.

Litý kynutý koláč

Jednodušší kynutý koláč byste hledali marně. Tuhle nesmrtelnou klasiku upečete s přehledem, i pokud s pečením teprve začínáte. A ještě budete za hvězdu!

Františkánský švestkový koláč

Další ze skupiny litých kynutých koláčů, který zvládnete s minimem zkušeností. A ta vůně! Víkendový moučník vám budou ještě o pár ulice dál.

Švestkové buchty

Tradiční povidla, mák i tvaroh tentokrát nechte u ledu (tedy spíše v lednici či spíži) a naplňte buchty čerstvými švestkami. Dokud neochutnáte, neuvěříte, jak jsou šťavnaté a výborné.

Hadí koláč

Opravdový pekařský „majstrštyk“! Nejenže je neuvěřitelně efektní, ale navíc i hříšně dobrý. Kromě švestek totiž ukrývá ještě makovou náplň s marcipánem, povidly a brandy. Asi už ani není třeba psát další důvody, proč se do jeho pečení pustit. 

Pokud se pustíte do pečení, mohly by se vám hodit ještě rady jak na dokonalou drobenku.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč