0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto

Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto
sdílet:

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. Zapomeňte ani tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky, vyzkoušejte naše oblíbené recepty na kynuté koláče a uvidíte, že si tohle lehce podceňované duo získá i vás!

Ano, podzim s sebou přináší kratší dny, méně slunečního svitu a sychravé počasí. Zapomeňme ovšem na podzimní melancholii a pusťme se do pečení!

  • Čím méně totiž trávíme času venku, tím více nám ho zbývá na pekařská dobrodružství, která zaženou všechny chmury. Navíc nic nevykouzlí atmosféru vlídného domova lépe, než sladká vůně kynutého koláče linoucí se z trouby.

Zatímco hektické všední dny pekařským experimentům příliš nenahrávají, víkend je pro ně ideální příležitostí. Zkuste tentokrát vsadit na dokonale podzimní surovinu – švestky (nebo jejich stále dostupné blízké příbuzné, blumy).

  • Nejenže jsou zdravé, ale díky jejich dokonalé chuti dodají příjemný švih všem moučníkům. Dají se s nimi dělat opravdová sladká kouzla, podívejte!

Naším redakčním černým koněm je kombinace šťavnatých švestek a nadýchaného kynutého těsta.

  • Víme, že kynuté těsto může v mnoha (nejen začínajících) pekařích vzbuzovat obavy. Přečtěte si naše tipy Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty a určitě ho zvládnete na jedničku i v případě, že ho zkoušíte poprvé.

Zcela beze strachu se pak můžete pustit do níže uvedených receptů. Začít můžete nejjednodušším litým koláčem, a až si budete „jistí v kramflecích“, troufnete si zaručeně i na poctivé buchty nebo efektní hadí koláč.

Litý kynutý koláč

Jednodušší kynutý koláč byste hledali marně. Tuhle nesmrtelnou klasiku upečete s přehledem, i pokud s pečením teprve začínáte. A ještě budete za hvězdu!

Františkánský švestkový koláč

Další ze skupiny litých kynutých koláčů, který zvládnete s minimem zkušeností. A ta vůně! Víkendový moučník vám budou ještě o pár ulice dál.

Švestkové buchty

Tradiční povidla, mák i tvaroh tentokrát nechte u ledu (tedy spíše v lednici či spíži) a naplňte buchty čerstvými švestkami. Dokud neochutnáte, neuvěříte, jak jsou šťavnaté a výborné.

Hadí koláč

Opravdový pekařský „majstrštyk“! Nejenže je neuvěřitelně efektní, ale navíc i hříšně dobrý. Kromě švestek totiž ukrývá ještě makovou náplň s marcipánem, povidly a brandy. Asi už ani není třeba psát další důvody, proč se do jeho pečení pustit. 

Pokud se pustíte do pečení, mohly by se vám hodit ještě rady jak na dokonalou drobenku.

Související články

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...
Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit