Vdolky si z dětství pamatujeme snad všichni. Dopřejte si tuhle smaženou dobrotu téměř bez práce!
Suroviny
voda
250
ml
teplá
máslo
30
g
rozpuštěné, vychladlé
rum
2
PL
citronová šťáva
1
PL
žloutek
2
ks
cukr
2
PL
citronová kůra
2
ČL
sůl
1
špetka
mouka pšeničná hladká
500
g
droždí sušené
2
ČL
olej
na smažení
Na ozdobu
šlehaný
džem
či marmeláda
Postup
1
Suroviny vložte do pekárny a zapněte program Těsto. Po vykynutí z těsta vytvarujte 20 kuliček, udělejte do nich prstem důlek a nechte na vále ještě asi 30 minut kynout.
2
Obnovte důlek, ve fritovacím hrnci rozpalte olej (nebo ho nalijte vyšší vrstvu do kastrolu či pánve) a vdolky vložte stranou s důlkem do oleje. Přikryjte pokličkou, 5 minut smažte, pak odkryjte, vdolky obraťte a dosmažte i po druhé straně. Nechte je okapat na ubrousku a ozdobte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )
- Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry(33 receptů )