Jahodové knedlíky jsou zkrátka láska! A ty z nadýchaného kynutého těsta obzvlášť. Stačí je už jenom posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polít rozpuštěným voňavým máslem a sladká hostina může začít.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Nemíchejte. Během deseti minut by měl vzejít kvásek.
Pak přidejte zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujte na tužší nelepivé těsto. Nechte na teplém místě hodinu kynout do zdvojnásobení objemu.
Těsto propracujte a rozválejte na pomoučené ploše na centimetr silný plát a rádlem na pizzu z něj vykrájejte čtverce o velikosti 8 × 8 cm.
Do každého zabalte jednu jahodu a vytvarujte knedlík. Do velkého hrnce vlijte vodu, lehce osolte a přiveďte k varu.
Knedlíky vhazujte do vroucí vody. Vařte je asi 8 minut, až vyplavou. Vyndejte děrovanou lžící. Po uvaření je ihned propíchněte vidličkou, aby vyšla pára ven a knedlíky zůstaly nadýchané.
Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném ohni rozpusťte. Knedlíky narovnejte na talíř, pocukrujte, bohatě zasypte tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.