Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté jahodové knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 1011
Do dvou hodin Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3939 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 517 g
Tuky 146 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahodové knedlíky jsou zkrátka láska! A ty z nadýchaného kynutého těsta obzvlášť. Stačí je už jenom posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polít rozpuštěným voňavým máslem a sladká hostina může začít.

Suroviny

+ navíc na poprášení válu
mléko 250 ml
vlažné
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
Na náplň a k podávání
jahody 300 g
zbavené stopek, omyté, osušené
máslo 150 g
rozpuštěné
nastrouhaný

Postup

1

Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Nemíchejte. Během deseti minut by měl vzejít kvásek.

2

Pak přidejte zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujte na tužší nelepivé těsto. Nechte na teplém místě hodinu kynout do zdvojnásobení objemu.

3

Těsto propracujte a rozválejte na pomoučené ploše na centimetr silný plát a rádlem na pizzu z něj vykrájejte čtverce o velikosti 8 × 8 cm.

4

Do každého zabalte jednu jahodu a vytvarujte knedlík. Do velkého hrnce vlijte vodu, lehce osolte a přiveďte k varu. 

5

Knedlíky vhazujte do vroucí vody. Vařte je asi 8 minut, až vyplavou. Vyndejte děrovanou lžící. Po uvaření je ihned propíchněte vidličkou, aby vyšla pára ven a knedlíky zůstaly nadýchané.

6

Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném ohni rozpusťte. Knedlíky narovnejte na talíř, pocukrujte, bohatě zasypte tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetit magazín