0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guacamole: Party dobrota nebo tradiční kuchyně?

Guacamole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Studená omáčka z avokáda, pomazánka nebo dip? Ať už guacamole považujete za cokoli, jedno je jisté – je plné zdraví i chuti. Navíc ho připravíte během chvilky a potěšíte jím snad každého. I proto je už po mnoho století pokrmem, která se servíruje nejen na královských tabulích ale také při večírcích či rodinných oslavách. Už víte, co nebude dnes chybět na vašem stole?

Název této studené omáčky, dipu, přílohy k masu, či pomazánky, chcete-li, pochází z jazyka nahuatl.

Původně se jí říkalo āhuacamōlli, což v překladu znamená avokádová omáčka. Nejprve se podávala k plackám, pečivu či tolik oblíbeným nachos, následně se její využití rozšířilo i k masovým pokrmům.

  • Dnes je oblíbeným dipem při barbecue party, rodinných oslavách, večerních zahradních party.
  • V oblíbenosti se mu může rovnat maximálně kečup či majonéza.
  • Mexická pochoutka díky svému zdravému základu i jedinečnosti chutí rychle získala popularitu nejprve v USA, pak v Evropě a po ceém světě.

Co patří do guacamole?

  • Neodmyslitelný základ tvoří dokonale zralé avokádo. To nelze vynechat, ani ničím nahradit. Pak už to totiž nebude guacamole, ale něco úplně jiného.
  • K dochucení pak poslouží mořská sůl a limetová šťáva.
  • Další ingredience, které se do guacamole často přidávají, jsou perfektně vyzrálá rajčata, červená cibule, chilli papričky a lístky a nať koriandru. To vše nasekané nadrobno. Díky nim bude mít váš výtvor tu správnou chuť a šmrnc.
  • S chilli papričkami ovšem zacházejte opatrně a ostrost vždy přizpůsobte svým chutím či preferencím hostů. Pokud jsou mezi nimi děti, můžete papričky zcela vynechat. 

Čas na odležení

Pozor! Vekou chybou je, když guacamole naservírujete okamžitě po dokončení. Potřebuje alespoň krátký čas na to, aby chutě prolnuly, takže pokud ho plánujete servírovat na zítřejším večírku, máte nejvyšší čas začít s přípravou právě teď.

  • Aby si avokádo udrželo skvělou zářivou barvu, přidejte pár kapek citronové štávy, která funguje jako přírodní antioxidant.
  • Guacamole skvěle poslouží jako dip – přidejte k němu tortilla chipsy či zeleninové hranolky a zmizí jako pára nad hrncem.
  • Výborně se ovšem osvědčí i jako pomazánka na pečivo (můžete ho napřed trochu opéct), jako doplněk k masu či součást dalších salátů.

Experimenty v kuchyni

V době, kdy guacamole vzniklo, byla pasta z avokád obohacením jídelníčku chudých. Teprve postupně se tento pokrm propracoval i na vznešenější tabule. Ale právě ti, kdo s avokádem začali experimentovat jako první, do něj přidávali, co bylo po ruce. Až později se tedy z chudého jídla stala módní záležitost s ustálenými pravidly přípravy.

  • Guacamole je jen potvrzením teorie, že ta nejlepší jídla bývají jednoduchá na přípravu i množství surovin. To ale neznamená, že do jeho přípravy nemůžete zahrnout kulinářskou invenci – pokud chcete experimentovat, zkuste přidat třeba stroužek utřeného česneku nebo maličko strouhaného zázvoru. Případně můžete obohatit pastu z ančoviček.

Související články

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání
  • Zajímavosti

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni.  ...
Autor: Klára Kotábová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit