Studená omáčka z avokáda, pomazánka nebo dip? Ať už guacamole považujete za cokoli, jedno je jisté – je plné zdraví i chuti. Navíc ho připravíte během chvilky a potěšíte jím snad každého. I proto je už po mnoho století pokrmem, která se servíruje nejen na královských tabulích ale také při večírcích či rodinných oslavách. Už víte, co nebude dnes chybět na vašem stole?
Název této studené omáčky, dipu, přílohy k masu, či pomazánky, chcete-li, pochází z jazyka nahuatl.
Původně se jí říkalo āhuacamōlli, což v překladu znamená avokádová omáčka. Nejprve se podávala k plackám, pečivu či tolik oblíbeným nachos, následně se její využití rozšířilo i k masovým pokrmům.
- Dnes je oblíbeným dipem při barbecue party, rodinných oslavách, večerních zahradních party.
- V oblíbenosti se mu může rovnat maximálně kečup či majonéza.
- Mexická pochoutka díky svému zdravému základu i jedinečnosti chutí rychle získala popularitu nejprve v USA, pak v Evropě a po ceém světě.
Co patří do guacamole?
- Neodmyslitelný základ tvoří dokonale zralé avokádo. To nelze vynechat, ani ničím nahradit. Pak už to totiž nebude guacamole, ale něco úplně jiného.
- K dochucení pak poslouží mořská sůl a limetová šťáva.
- Další ingredience, které se do guacamole často přidávají, jsou perfektně vyzrálá rajčata, červená cibule, chilli papričky a lístky a nať koriandru. To vše nasekané nadrobno. Díky nim bude mít váš výtvor tu správnou chuť a šmrnc.
- S chilli papričkami ovšem zacházejte opatrně a ostrost vždy přizpůsobte svým chutím či preferencím hostů. Pokud jsou mezi nimi děti, můžete papričky zcela vynechat.
Čas na odležení
Pozor! Vekou chybou je, když guacamole naservírujete okamžitě po dokončení. Potřebuje alespoň krátký čas na to, aby chutě prolnuly, takže pokud ho plánujete servírovat na zítřejším večírku, máte nejvyšší čas začít s přípravou právě teď.
- Aby si avokádo udrželo skvělou zářivou barvu, přidejte pár kapek citronové štávy, která funguje jako přírodní antioxidant.
- Guacamole skvěle poslouží jako dip – přidejte k němu tortilla chipsy či zeleninové hranolky a zmizí jako pára nad hrncem.
- Výborně se ovšem osvědčí i jako pomazánka na pečivo (můžete ho napřed trochu opéct), jako doplněk k masu či součást dalších salátů.
Experimenty v kuchyni
V době, kdy guacamole vzniklo, byla pasta z avokád obohacením jídelníčku chudých. Teprve postupně se tento pokrm propracoval i na vznešenější tabule. Ale právě ti, kdo s avokádem začali experimentovat jako první, do něj přidávali, co bylo po ruce. Až později se tedy z chudého jídla stala módní záležitost s ustálenými pravidly přípravy.
- Guacamole je jen potvrzením teorie, že ta nejlepší jídla bývají jednoduchá na přípravu i množství surovin. To ale neznamená, že do jeho přípravy nemůžete zahrnout kulinářskou invenci – pokud chcete experimentovat, zkuste přidat třeba stroužek utřeného česneku nebo maličko strouhaného zázvoru. Případně můžete obohatit pastu z ančoviček.