Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 830 kcal
Bílkoviny 14 g
Cukr 145 g
Tuky 2 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si kečup uvaříte sami, víte, co jste do něj dali, což je dobrý důvod, proč se do něj pouštět. A také s dochucením si můžete vyzrát podle vlastního uvážení.

Suroviny

skořice svitek
celerové semínko 1 ČL
chilli paprička 1 ČL
podrcená
hřebíček 1 ČL
nové koření 1 ČL
podrcené
vinný ocet bílý 90 ml
rajčatové pyré 1.25 l
domácí
cibule 6 PL
nasekaná
krystalový cukr 50 g
sůl 1 ČL

1Všechno koření vložte do čajového „vajíčka“ či zavažte do plátýnka potravinářským provázkem. Ocet nalijte do rendlíku a vložte koření. Na středním ohni přiveďte k varu, pak přiklopte a odstavte.

2Rajčatové pyré a cibuli vložte do hrnce s těžkým dnem a na středním ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň a za častého míchání, aby se nic nepřichytilo, vařte, aby cibule změkla a chuti splynuly, trvá to asi 20 minut. (Chcete-li kečup hodně hladký, můžete teď směs protřít přes síto či prohnat pasírovačem.)

3Z octa vylovte koření a vlijte ho do rajčatové směsi. Přidejte cukr a sůl, důkladně promíchejte. Stále dále vařte, až zhoustne, ale ještě bude tekutá natolik, aby se dala nalévat, trvá to asi hodinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak odložte do chladničky. Kečup vydrží v chladničce 2 týdny.

NĚCO NAVÍC

Kečup si můžete i zavařit, pak ho ovšem do lahví se širokým hrdlem či do vhodných sklenic plňte horký, zavíčkujte co nejdřív a zavařujte 20 minut při 60 stupních.

DOMÁCÍ RAJČATOVÉ PYRÉ

PŘÍPRAVA 20 MINUT + CHLADNUTÍ  ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ NA CCA 2,5 LITRU ■ VELMI SNADNÉ

Zbavte stopek a omyjte 3-3,5 kg vyzrálých rajčat (nejlépe oválných typu italských San Marzano), pak je nakrájejte nahrubo, nasypte do cca pětilitrového hrnce a na středním ohni duste doměkka, asi 10 minut. Prožeňte pasírovačem s kotoučem s největšími otvory, které ještě zachytí semínka. Nechte vychladnout; ve vhodných nádobách uložte do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů, anebo zamrazte (až na 1 rok).

NĚCO NAVÍC

Pyré se hodí nejen na přípravu domácího kečupu. Lze ho použít všude tam, kde se v receptu uvadí kupované (passata), obvykle je však třeba ho mírně předem svařit či prodloužit dobu vaření uvedenou v receptu, je totiž o něco řidší.

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit