0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 830 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 145 g
Tuky 2 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si kečup uvaříte sami, víte, co jste do něj dali, což je dobrý důvod, proč se do něj pouštět. A také s dochucením si můžete vyzrát podle vlastního uvážení.

Suroviny

skořice svitek
celerové semínko 1 ČL
chilli paprička 1 ČL
podrcená
hřebíček 1 ČL
nové koření 1 ČL
podrcené
vinný ocet bílý 90 ml
rajčatové pyré 1.25 l
domácí
cibule 6 PL
nasekaná
krystalový cukr 50 g
sůl 1 ČL

Postup

1

Všechno koření vložte do čajového „vajíčka“ či zavažte do plátýnka potravinářským provázkem. Ocet nalijte do rendlíku a vložte koření. Na středním ohni přiveďte k varu, pak přiklopte a odstavte.

    2

    Rajčatové pyré a cibuli vložte do hrnce s těžkým dnem a na středním ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň a za častého míchání, aby se nic nepřichytilo, vařte, aby cibule změkla a chuti splynuly, trvá to asi 20 minut. (Chcete-li kečup hodně hladký, můžete teď směs protřít přes síto či prohnat pasírovačem.)

      3

      Z octa vylovte koření a vlijte ho do rajčatové směsi. Přidejte cukr a sůl, důkladně promíchejte. Stále dále vařte, až zhoustne, ale ještě bude tekutá natolik, aby se dala nalévat, trvá to asi hodinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak odložte do chladničky. Kečup vydrží v chladničce 2 týdny.

        NĚCO NAVÍC
        Kečup si můžete i zavařit, pak ho ovšem do lahví se širokým hrdlem či do vhodných sklenic plňte horký, zavíčkujte co nejdřív a zavařujte 20 minut při 60 stupních.

        PRAVIDLA KONZERVÁRNY
        Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

        • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
            
        • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají.
             
        • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
          ​​​​​​​  
        • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2015/8

        Apetit magazín

        KVÍZ: krajové speciality
        • Kvízy

        KVÍZ: krajové speciality

        Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
        Komerční sdělení
        Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
        • Lidé a jídlo

        Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

        Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
        KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
        • Kvízy

        KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

        Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
        Komerční sdělení
        Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

        Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

        Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

        Obchod Apetit