Připravte si nejlepší guacamole
Studená omáčka z avokáda, pomazánka nebo dip? Ať už guacamole považujete za cokoli, jedno je jisté – je plné zdraví i chuti. Navíc ho připravíte během chvilky a potěšíte jím snad každého. I proto je už po mnoho století pokrmem, která se servíruje nejen na královských tabulích ale také při večírcích či rodinných oslavách. Už víte, co nebude dnes chybět na vašem stole?
Název této studené omáčky, dipu, přílohy k masu, či pomazánky pochází z jazyka nahuatl.
Původně se jí říkalo āhuacamōlli, což v překladu znamená avokádová omáčka. Nejprve se podávala k plackám, pečivu či tolik oblíbeným nachos, následně se její využití rozšířilo i k masovým pokrmům.
- Dnes je oblíbeným dipem všech grilovaček, patří mezi pohoštění při rodinných oslavách nebo jako chuťovka k vínu.
- V oblíbenosti se mu může rovnat maximálně kečup či majonéza, i když co do zdravotní prospěšnosti guacamole konkurenci rozhodně nemá.
- Mexická pochoutka je populární celém světě. Nejlíp chutná čerstvě připravená.
Co patří do guacamole?
Neodmyslitelný základ tvoří zralé měkké avokádo. K dochucení pak poslouží mořská sůl a limetová šťáva. Další ingredience, které se do guacamole často přidávají, jsou perfektně vyzrálá vyzrálá rajčata, červená cibule, chilli papričky a zelený koriandr.
- S chilli papričkami zacházejte opatrně, naopak nešetřete limetkovou šťávou.
Čas na odležení
Guacamole potřebuje alespoň krátký čas na uležení, aby všechny chutě prolnuly. Pokud ho tedy plánujete servírovat zítra, máte nejvyšší čas začít s přípravou právě teď.
- Aby si avokádo udrželo skvělou zářivou barvu, přidejte pár kapek citronové štávy, která brání hnědnutí avokáda – funguje jako antioxidant.
- Guacamole skvěle poslouží jako dip – přidejte k němu tortilla chipsy, nachos či zeleninové hranolky (mrkev, okurky, řapíkatý celer) a zmizí jako pára nad hrncem.
- Výborně se osvědčí i jako pomazánka na topinky, jako doplněk k masu či dresing do sendvičů nebo jako součást salátů.
Experimenty v kuchyni
V době, kdy guacamole vzniklo, byla pasta z avokáda obohacením jídelníčku chudých. Teprve postupem času si našlo cestu výš. Ale právě ti, kdo s avokádem začali experimentovat jako první, do něj přidávali, co bylo po ruce. Až později se z původně chudého jídla stala módní záležitost s ustálenými pravidly přípravy. Dnes se kvůli guacamole převážejí avokáda z jednoho konce světa na druhý.
- Guacamole je jen potvrzením teorie, že ta nejlepší jídla bývají jednoduchá na přípravu i suroviny. To ale neznamená, že do jeho přípravy nemůžete zahrnout kulinářskou invenci – pokud chcete experimentovat, zkuste přidat třeba stroužek utřeného česneku nebo maličko strouhaného zázvoru. Případně můžete obohatit pastu z ančoviček.
Zdroj informací: časopis Apetit