0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Ančovičky na talíři
ZDROJ: Silberfuchs/pixabay.com
sdílet:

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné.

Ančovičky jsou drobné rybky dosahující délky okolo 10 cm. Živí se převážně planktonem a žijí ve Středozemním moři. Ve světě gastronomie se na ančovičky pohlíží jako na zázrak, jsou tučné a slané, proto se často používají k dochucení pokrmů. 

Kromě toho, že skvěle chutná, prospívá pojídání ančoviček i lidskému zdraví - jejich tuk je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jedná se látky, které jsou důležité pro například správnou funkci nervové soustavy, zraku a srdce. Lidské tělo si je neumí samo vyrobit, je tedy třeba přijímat je v potravě. Právě tučné ryby jsou nejbohatším zdrojem omega-3.

Kolik podob má ančovička?

  • Běžně se čerstvé ančovičky filetují, nakládají do soli a nechávají zrát nekolik měsíců, dokud nezískají svou barvu a typické aroma. Po vymytí soli se nakládají do oleje. My si je pak můžeme koupit ve skleničce nebo v konzervě.
  • Čerstvé ančovičky se také nakládají do octa, kde pobývají několik dní a pak se rovnou jedí. Typickým příkladem jsou španělské boquerones, což jsou ančovičky v různých podobách podávány jako tapas. V našich končinách na boquerones spíš nenarazíte, musíte za nimi blíž ke Středozemnímu moři.
  • V našich obchodech můžeme narazit na tzv. očka, což jsou stočené filety ančoviček s kaparou uprostřed. 
  • Oblíbenou podobou ančoviček je sardelová pasta. Jde o jemně rozemleté ančovičky, které můžete dávkovat podle chuti do dresinků a omáček. Je vždy po ruce a vydrží dlouho.

Která jídla se bez ančoviček neobejdou?

Puttanesca

Puttanesca je nepříliš lichotivý italský název pro omáčku, která se tradičně připravuje z česneku, kapar a ančoviček, případně chilli papriček a rajčat. Omáčku připravíte raz dva, je jednoduchá a potřebujete na ni suroviny, které stejně nejspíš máte doma ve spíži.

Caesar salát

Za lahodnou chutí dresingu v Caesar salátu stojí také ančovičky. A podobně jako puttanesca i u tohoto salátu se traduje, že vznikl z nouze. Snědené restaurační zásoby po oslavách Dne nezávislosti přiměly restauratéra Caesara Cardiniho improvizovat.

Do dresinku patří žloutky, olej a hořčice, ke kterým se přidají ančovičky, parmezán a prolisovaný česnek. Všechny suroviny se dobře rozmixují. Výsledný dresing by měl mít hladkou a tekutou konzistenci

Pizza marinara a pizza siciliana

Obě pizzy mají rajčatový základ a oběma těm správný švih dodávají ančovičky. Marinara údajně vznikla jako jídlo pro chudé námořníky v Neapoli, na Sicílii do pizzy ančovičky tradičně patří. Používají se celá filátka.

Chléb, máslo a ančovičky

Krajíc chleba, čerstvé máslo a plechovka ančoviček nebo sardelová pasta zajistí skvělou, chutnou a rychlou svačinu!

Lisovaný letní sendvič

Kombinuje pohodlí a skvšlou chuť. Potřebujete bochník bílého podlouhlého chleba, ančovičky, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Připravíte z něj obří sendvič, který necháte několik odležet a pak krájíte na plátky.

Kde ještě použít ančovičky a vychutnat si je?

  • Přidejte ančovičky do smetany s česnekem a přelijte jimi brambory, než je dáte zapéct.
  • Ohřejte olivový olej, přidejte do něj chilli vločky a pokrájené ančovičky. V mžiku získáte omáčku na těstoviny.
  • Filety ančoviček se skvěle hodí k sýrům, zvlášť ke kozím. Nezapomeňte je podávat s cibuládou
  • Natrhejte filety ančoviček na kousky, a přihoďte je na bruschettu než ji dáte zapéct.

Tip:

  • Když kousky ančoviček zahřejete na pánvi, rozpustí se. Využijte toho při přípravě omáček a dresinků.
  • Zbylý olej z ančovičkové konzervy či skleničky můžete použít jako dochucovadlo. Přidejte lžičku oleje do jídla a ucítíte ten rozdíl.

Související články

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit