0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Ančovičky na talíři
ZDROJ: Silberfuchs/pixabay.com
sdílet:

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné.

Ančovičky jsou drobné rybky dosahující délky okolo 10 cm. Živí se převážně planktonem a žijí ve Středozemním moři. Ve světě gastronomie se na ančovičky pohlíží jako na zázrak, jsou tučné a slané, proto se často používají k dochucení pokrmů. 

Kromě toho, že skvěle chutná, prospívá pojídání ančoviček i lidskému zdraví - jejich tuk je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jedná se látky, které jsou důležité pro například správnou funkci nervové soustavy, zraku a srdce. Lidské tělo si je neumí samo vyrobit, je tedy třeba přijímat je v potravě. Právě tučné ryby jsou nejbohatším zdrojem omega-3.

Kolik podob má ančovička?

  • Běžně se čerstvé ančovičky filetují, nakládají do soli a nechávají zrát nekolik měsíců, dokud nezískají svou barvu a typické aroma. Po vymytí soli se nakládají do oleje. My si je pak můžeme koupit ve skleničce nebo v konzervě.
  • Čerstvé ančovičky se také nakládají do octa, kde pobývají několik dní a pak se rovnou jedí. Typickým příkladem jsou španělské boquerones, což jsou ančovičky v různých podobách podávány jako tapas. V našich končinách na boquerones spíš nenarazíte, musíte za nimi blíž ke Středozemnímu moři.
  • V našich obchodech můžeme narazit na tzv. očka, což jsou stočené filety ančoviček s kaparou uprostřed. 
  • Oblíbenou podobou ančoviček je sardelová pasta. Jde o jemně rozemleté ančovičky, které můžete dávkovat podle chuti do dresinků a omáček. Je vždy po ruce a vydrží dlouho.

Která jídla se bez ančoviček neobejdou?

Puttanesca

Puttanesca je nepříliš lichotivý italský název pro omáčku, která se tradičně připravuje z česneku, kapar a ančoviček, případně chilli papriček a rajčat. Omáčku připravíte raz dva, je jednoduchá a potřebujete na ni suroviny, které stejně nejspíš máte doma ve spíži.

Caesar salát

Za lahodnou chutí dresingu v Caesar salátu stojí také ančovičky. A podobně jako puttanesca i u tohoto salátu se traduje, že vznikl z nouze. Snědené restaurační zásoby po oslavách Dne nezávislosti přiměly restauratéra Caesara Cardiniho improvizovat.

Do dresinku patří žloutky, olej a hořčice, ke kterým se přidají ančovičky, parmezán a prolisovaný česnek. Všechny suroviny se dobře rozmixují. Výsledný dresing by měl mít hladkou a tekutou konzistenci

Pizza marinara a pizza siciliana

Obě pizzy mají rajčatový základ a oběma těm správný švih dodávají ančovičky. Marinara údajně vznikla jako jídlo pro chudé námořníky v Neapoli, na Sicílii do pizzy ančovičky tradičně patří. Používají se celá filátka.

Chléb, máslo a ančovičky

Krajíc chleba, čerstvé máslo a plechovka ančoviček nebo sardelová pasta zajistí skvělou, chutnou a rychlou svačinu!

Lisovaný letní sendvič

Kombinuje pohodlí a skvšlou chuť. Potřebujete bochník bílého podlouhlého chleba, ančovičky, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Připravíte z něj obří sendvič, který necháte několik odležet a pak krájíte na plátky.

Kde ještě použít ančovičky a vychutnat si je?

  • Přidejte ančovičky do smetany s česnekem a přelijte jimi brambory, než je dáte zapéct.
  • Ohřejte olivový olej, přidejte do něj chilli vločky a pokrájené ančovičky. V mžiku získáte omáčku na těstoviny.
  • Filety ančoviček se skvěle hodí k sýrům, zvlášť ke kozím. Nezapomeňte je podávat s cibuládou
  • Natrhejte filety ančoviček na kousky, a přihoďte je na bruschettu než ji dáte zapéct.

Tip:

  • Když kousky ančoviček zahřejete na pánvi, rozpustí se. Využijte toho při přípravě omáček a dresinků.
  • Zbylý olej z ančovičkové konzervy či skleničky můžete použít jako dochucovadlo. Přidejte lžičku oleje do jídla a ucítíte ten rozdíl.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč