Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Ančovičky na talíři
ZDROJ: Silberfuchs/pixabay.com
sdílet:

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné.

 

Ančovičky jsou drobné rybky dosahující délky okolo 10 cm. Živí se převážně planktonem a žijí ve Středozemním moři. Ve světě gastronomie se na ančovičky pohlíží jako na zázrak, jsou tučné a slané, proto se často používají k dochucení pokrmů. 

Kromě toho, že skvěle chutná, prospívá pojídání ančoviček i lidskému zdraví - jejich tuk je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jedná se látky, které jsou důležité pro například správnou funkci nervové soustavy, zraku a srdce. Lidské tělo si je neumí samo vyrobit, je tedy třeba přijímat je v potravě. Právě tučné ryby jsou nejbohatším zdrojem omega-3.

Kolik podob má ančovička?

  • Běžně se čerstvé ančovičky filetují, nakládají do soli a nechávají zrát nekolik měsíců, dokud nezískají svou barvu a typické aroma. Po vymytí soli se nakládají do oleje. My si je pak můžeme koupit ve skleničce nebo v konzervě.
  • Čerstvé ančovičky se také nakládají do octa, kde pobývají několik dní a pak se rovnou jedí. Typickým příkladem jsou španělské boquerones, což jsou ančovičky v různých podobách podávány jako tapas. V našich končinách na boquerones spíš nenarazíte, musíte za nimi blíž ke Středozemnímu moři.
  • V našich obchodech můžeme narazit na tzv. očka, což jsou stočené filety ančoviček s kaparou uprostřed. 
  • Oblíbenou podobou ančoviček je sardelová pasta. Jde o jemně rozemleté ančovičky, které můžete dávkovat podle chuti do dresinků a omáček. Je vždy po ruce a vydrží dlouho.

Která jídla se bez ančoviček neobejdou?

Puttanesca

Puttanesca je nepříliš lichotivý italský název pro omáčku, která se tradičně připravuje z česneku, kapar a ančoviček, případně chilli papriček a rajčat. Omáčku připravíte raz dva, je jednoduchá a potřebujete na ni suroviny, které stejně nejspíš máte doma ve spíži.

Caesar salát

Za lahodnou chutí dresingu v Caesar salátu stojí také ančovičky. A podobně jako puttanesca i u tohoto salátu se traduje, že vznikl z nouze. Snědené restaurační zásoby po oslavách Dne nezávislosti přiměly restauratéra Caesara Cardiniho improvizovat.

Do dresinku patří žloutky, olej a hořčice, ke kterým se přidají ančovičky, parmezán a prolisovaný česnek. Všechny suroviny se dobře rozmixují. Výsledný dresing by měl mít hladkou a tekutou konzistenci

Pizza marinara a pizza siciliana

Obě pizzy mají rajčatový základ a oběma těm správný švih dodávají ančovičky. Marinara údajně vznikla jako jídlo pro chudé námořníky v Neapoli, na Sicílii do pizzy ančovičky tradičně patří. Používají se celá filátka.

Chléb, máslo a ančovičky

Krajíc chleba, čerstvé máslo a plechovka ančoviček nebo sardelová pasta zajistí skvělou, chutnou a rychlou svačinu!

Lisovaný letní sendvič

Kombinuje pohodlí a skvšlou chuť. Potřebujete bochník bílého podlouhlého chleba, ančovičky, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Připravíte z něj obří sendvič, který necháte několik odležet a pak krájíte na plátky.

Lisovaný letní sendvič

Lisovaný letní sendvič

Více

Kde ještě použít ančovičky a vychutnat si je?

  • Přidejte ančovičky do smetany s česnekem a přelijte jimi brambory, než je dáte zapéct.
  • Ohřejte olivový olej, přidejte do něj chilli vločky a pokrájené ančovičky. V mžiku získáte omáčku na těstoviny.
  • Filety ančoviček se skvěle hodí k sýrům, zvlášť ke kozím. Nezapomeňte je podávat s cibuládou
  • Natrhejte filety ančoviček na kousky, a přihoďte je na bruschettu než ji dáte zapéct.

Tip:

  • Když kousky ančoviček zahřejete na pánvi, rozpustí se. Využijte toho při přípravě omáček a dresinků.
  • Zbylý olej z ančovičkové konzervy či skleničky můžete použít jako dochucovadlo. Přidejte lžičku oleje do jídla a ucítíte ten rozdíl.

Sardelová omáčka

Sardelová omáčka

Více

Související články

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Kouzlo a tradice britských masových koláčů
  • Koktejl

Kouzlo a tradice britských masových koláčů

Koláčky plněné hovězím, vepřovým nebo skopovým masem namísto ovoce nejsou pro Brity nic zvláštního. Naopak jsou ve Spojeném království masové koláče snad ještě populárnější než ty sladké a jsou také naprosto nedílnou součástí slavností i...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit