Oddejte se výrazné vůni a chuti bazalky. Vybrali jsme pro vás recepty z různých odrůd.
Omamná vůně bazalky slunným dnům vysloveně sluší. Její čerstvé lístky přidávejte do salátů a těstovin, polévek, zálivek a marinád. Vyhýbejte se dlouhé tepelné úpravě, chuť a aroma bazalky nejlépe vyniknou, když je čerstvá.
Bazalka v květináči
Bazalku si můžete také snadno vypěstovat buď ze semínka, nebo ze sazeničky. Rychle roste, svědčí jí teplo a slunce. Dařit se jí bude na zahradě i v truhlíku na balkoně. Pravidelně ji zaštipujte, ať se může krásně rozrůstat a košatit. Vyzkoušejte různé odrůdy – liší se tvarem i barvou listů a aromatem. Některé voní nasládle, jiné silně kořeněně, další jsou s nádechem skořice nebo citronu.
5× jídlo s bazalkou:
- Hrubé bazalkové pesto
- Pražma s citronem pečená v papilotu
- Krémové těstoviny s bazalkou
- Kokosové kuře s bazalkou
- Bazalkové pohlazení s malinami
Připravila Jana Kopřivová