Maso opečte zprudka – a samostatně. Je to spolehlivý trik; kdybyste ho smažili s ostatními přísadami, začal by se dusit a ztratil by křehkost.
Suroviny
olej
2
PL
rostlinný
hovězí maso
500
g
na plátky, svíčková nebo roštěnka
cibule
1
ks
oloupaná, na jemné plátky
paprika
3
ks
na proužky
1
citrónová tráva nasekaná
chilli paprička
1
ks
čerstvé, bez semínek, na drobno
zázvor (čerstvý)
velikost ořechu, oloupaný, jemně nasekaný
5
PL
ústřicová omáčka
bazalka
hrst
čerstvé listy
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Postup
1
Do masa vmasírujte lžíci oleje, osolte opepřete. Rozpalte těžkou grilovací pánev a zprudka na ní opečte maso. Měly by stačit dvě až čtyři minuty po každé straně; záleží na tom, jak chcete mít hovězí propečené. Uchovejte v teple (třeba pod alobalem), aby se stejnoměrně rozložila šťáva, a pak steaky nakrájejte přes vlákno na úzké proužky.
2
V pánvi či woku rozehřejte zbylý olej, vhoďte do něj cibuli, a když se trochu osmaží, přidejte papriku, citronovou trávu, chilli papričky i zázvor. Chvilku opékejte, aby papriky změkly. Pak přilijte ústřicovou omáčku s trochou vody - získáte tak hustou šťávu.
3
Zeleninu s omáčkou promíchejte s masem a bazalkou a ihned podávejte.
Komentáře