Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2033 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 171 g
Tuky 91 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typická fancouzská lahůdka, která se vám bude moc zamlouvat! Jen při nákupu ryby myslete na to, že se musí vejít do pekáče…

Suroviny

losos 1 ks
čerstvý, vykuchaný, cca 1,5 kg
Na court bouillon
víno bílé 250 ml
suché
vinný ocet bílý 3 PL
bílý
citron 1 ks
menší na plátky
cibule 1 ks
středně velká, na plátky
mrkev 1 ks
nasekaná
bobkový list 2 ks
estragon 2 snítky
plus tymián
sůl
pepř mletý 0.5 ČL
celý
Na omáčku
2 ks
pečená paprika sterilovaná, např. Efko, nakrájené na jemno
jarní cibulka 1 ks
nebo šalotka, nasekané najemno
olivový olej 5 PL
bazalka 6 snítek
čerstvá
víno červené 1 PL
nebo ocet balsamico
víno bílé 100 ml
suché
sůl
pepř
1. Rybu upravte tak, aby se vešla do pekáče: odřízněte hlavu a větší část ocasu. Pak ji zvažte, abyste určili dobu vaření: na kilo hmotnosti budete potřebovat půl hodiny. Lososa důkladně opláchněte, osušte a zvenku i zevnitř důkladně osolte. Poté ho rovně položte do pekáče.

2. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů, a připravte court bouillon. Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte jedním a půl litrem studené vody a uveďte do varu. Zmírněte plamen a dvacet minut lehce vařte.

3. Hotový vývar přeceďte na rybu do pekáče. Ten potom pečlivě překryjte alobalem, vložte do trouby a pošírujte pětačtyřicet minut až hodinu; záleží na velikosti ryby.

4. Mezitím připravte omáčku. Nasekané papriky a cibulku osmahněte na oleji; stačí cca pět minut. Otrhejte lístky z bazalky a dejte je stranou. Stonky nasekejte a spolu s octem a vínem přidejte do omáčky. Osolte ji, opepřete a nechte asi deset minut probublávat na mírném plameni. Pak omáčku ochutnejte a podle potřeby dolaďte. Na závěr do ní přidejte větší část nahrubo natrhaných lístků bazalky a odstavte omáčku stranou, aby krásně nasákla bylinkovou vůni.

CO TO JE COURT BOUILLON?
Pikantní tekutina, která se používá pro pošírování ryb v klasické francouzské kuchyni, a to hlavně u celých ryb, větších kusů nebo filetů. Díky citronu, bílému vínu a octu je navinulá, ostrá a výrazná. Court bouillon se nedá použít do omáček, na to je moc koncentrovaný, ale můžete ho přecedit, vychladit a nechat v lednici na další použití.
5. Vyjměte pekáč z trouby, stáhněte alobal, ale lososa nechte ještě čtvrt hodiny ve vývaru. Pak ho opatrně přeneste na prkénko, sloupněte kůži a tupou stranou příborového nože seškrábněte nahnědlou vrstvičku pod kůží.
6. Celou rybu přesuňte na servírovací talíř, zakápněte omáčkou, posypte zbylou bazalkou a neste na stůl. Zbytek omáčky podávejte v omáčníku.

Komentáře

Anonym

Recept je pro náročnější kulináře. Přesto ho zvládne i úplný začátečník. Od lososa jseme čekali trochu vice, ale omáčka kterou jsme ješte trochu zředili a zahustili(aby ji bylo vice) celou specialitu pozvedla na 100%. šefkuchař Miša Kožišek

Obchod Apetit