Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2033 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 171 g
Tuky 91 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Typická fancouzská lahůdka, která se vám bude moc zamlouvat! Jen při nákupu ryby myslete na to, že se musí vejít do pekáče…

Suroviny

losos 1 ks
čerstvý, vykuchaný, cca 1,5 kg
Na court bouillon
víno bílé 250 ml
suché
vinný ocet bílý 3 PL
bílý
citron 1 ks
menší na plátky
cibule 1 ks
středně velká, na plátky
mrkev 1 ks
nasekaná
bobkový list 2 ks
estragon 2 snítky
plus tymián
sůl
pepř mletý 0.5 ČL
celý
Na omáčku
2 ks
pečená paprika sterilovaná, např. Efko, nakrájené na jemno
jarní cibulka 1 ks
nebo šalotka, nasekané najemno
olivový olej 5 PL
bazalka 6 snítek
čerstvá
víno červené 1 PL
nebo ocet balsamico
víno bílé 100 ml
suché
sůl
pepř
1. Rybu upravte tak, aby se vešla do pekáče: odřízněte hlavu a větší část ocasu. Pak ji zvažte, abyste určili dobu vaření: na kilo hmotnosti budete potřebovat půl hodiny. Lososa důkladně opláchněte, osušte a zvenku i zevnitř důkladně osolte. Poté ho rovně položte do pekáče.

2. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů, a připravte court bouillon. Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte jedním a půl litrem studené vody a uveďte do varu. Zmírněte plamen a dvacet minut lehce vařte.

3. Hotový vývar přeceďte na rybu do pekáče. Ten potom pečlivě překryjte alobalem, vložte do trouby a pošírujte pětačtyřicet minut až hodinu; záleží na velikosti ryby.

4. Mezitím připravte omáčku. Nasekané papriky a cibulku osmahněte na oleji; stačí cca pět minut. Otrhejte lístky z bazalky a dejte je stranou. Stonky nasekejte a spolu s octem a vínem přidejte do omáčky. Osolte ji, opepřete a nechte asi deset minut probublávat na mírném plameni. Pak omáčku ochutnejte a podle potřeby dolaďte. Na závěr do ní přidejte větší část nahrubo natrhaných lístků bazalky a odstavte omáčku stranou, aby krásně nasákla bylinkovou vůni.

CO TO JE COURT BOUILLON?
Pikantní tekutina, která se používá pro pošírování ryb v klasické francouzské kuchyni, a to hlavně u celých ryb, větších kusů nebo filetů. Díky citronu, bílému vínu a octu je navinulá, ostrá a výrazná. Court bouillon se nedá použít do omáček, na to je moc koncentrovaný, ale můžete ho přecedit, vychladit a nechat v lednici na další použití.
5. Vyjměte pekáč z trouby, stáhněte alobal, ale lososa nechte ještě čtvrt hodiny ve vývaru. Pak ho opatrně přeneste na prkénko, sloupněte kůži a tupou stranou příborového nože seškrábněte nahnědlou vrstvičku pod kůží.
6. Celou rybu přesuňte na servírovací talíř, zakápněte omáčkou, posypte zbylou bazalkou a neste na stůl. Zbytek omáčky podávejte v omáčníku.

Obchod Apetit