Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají.
Pečeně (někdy se jí také říká karé) je libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři.
- Pečeně začíná za krkovicí, od které se odděluje zpravidla řezem mezi 6. a 7. žebírkem. U kýty končí mezi předposledním a posledním obratlem.
- V části u kýty k pečeni ze spodní strany páteře přiléhá panenka (u hovězího svíčková), kterou někdy můžete koupit i s pečení. Prodává se s kostí, čili s částí žeber, nebo bez kosti.
- Z pečeně se pak krájejí plátky – kotlety. U hovězího jí odpovídá roštěná.
Na co je pečeně vhodná?
- Na přípravu minutek. Kotleta je spolu s panenkou nejvhodnějším kusem vepřového masa k velmi rychlé přípravě na pánvi.
- Hodí se pro začátečníky. Na rozdíl třeba od kýty nemůže při jejím krájení ‚přes vlákno‘ ani začátečník udělat chybu.