Seriál o mase: vepřová pečeně

Vepřová pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají.

Pečeně (někdy se jí také říká karé) je libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři.

  • Pečeně začíná za krkovicí, od které se odděluje zpravidla řezem mezi 6. a 7. žebírkem. U kýty končí mezi předposledním a posledním obratlem.
  • V části u kýty k pečeni ze spodní strany páteře přiléhá panenka (u hovězího svíčková), kterou někdy můžete koupit i s pečení. Prodává se s kostí, čili s částí žeber, nebo bez kosti.
  • Z pečeně se pak krájejí plátky – kotlety. U hovězího jí odpovídá roštěná.


vepřové maso

Na co je pečeně vhodná?

  • Na přípravu minutek. Kotleta je spolu s panenkou nejvhodnějším kusem vepřového masa k velmi rychlé přípravě na pánvi.
  • Hodí se pro začátečníky. Na rozdíl třeba od kýty nemůže při jejím krájení ‚přes vlákno‘ ani začátečník udělat chybu.

Související články

Parmská šunka: Co stojí za její cenou?
  • Suroviny

Parmská šunka: Co stojí za její cenou?

Parmská šunka je jedním z typických pokrmů slunné Itálie. Její specifické slano-sladké chuti už podlehly leckteré mlsné jazýčky. Co stojí za její vyšší cenou a jak probíhá výrobní proces? ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit