Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřová pečeně

Pikantní vepřové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají.

Pečeně (někdy se jí také říká karé) je libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři.

  • Pečeně začíná za krkovicí, od které se odděluje zpravidla řezem mezi 6. a 7. žebírkem. U kýty končí mezi předposledním a posledním obratlem.
  • V části u kýty k pečeni ze spodní strany páteře přiléhá panenka (u hovězího svíčková), kterou někdy můžete koupit i s pečení. Prodává se s kostí, čili s částí žeber, nebo bez kosti.
  • Z pečeně se pak krájejí plátky – kotlety. U hovězího jí odpovídá roštěná.


vepřové maso

Na co je pečeně vhodná?

  • Na přípravu minutek. Kotleta je spolu s panenkou nejvhodnějším kusem vepřového masa k velmi rychlé přípravě na pánvi.
  • Hodí se pro začátečníky. Na rozdíl třeba od kýty nemůže při jejím krájení ‚přes vlákno‘ ani začátečník udělat chybu.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč