Vepřové kotlety na špenátových lístcích

Vepřové kotlety na špenátových lístcích

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2378 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 206 g
Tuky 96 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo z jedné pánve. Myčka může zahálet.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
vepřové maso 4 ks
kotleta libovější, cca po 150 g
sůl
pepř
česnek 2 stroužky
rozdrcené
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit pálivou paprikou
baby špenát 140 g
čerstvý, nahrubo nakrájený, lze nahradit mladou kapustou
cizrna 400 g
konzervovaná, odkapaná, propláchnutá

Postup

1

Na hluboké pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm z obou stran osolené a opepřené kotlety (asi tři až čtyři minuty po každé ­straně). Máte-li obavy, aby bylo maso dost měkké, můžete ho v téhle fázi trochu podlít a krátce ­podusit. Pak ho vyjměte z pánve a uchovejte v teple.

2

Do pánve vysypte česnek a chilli koření, po půl minutě zalijte pěti lžícemi vody a vsypte špenátové lístky. Asi pět minut je duste, až trochu zavadnou. Vsypte do pánve všechnu cizrnu a vlijte šťávu, kterou mezitím pustily kotlety. Kotletku servírujte na špenátu a cizrně.

Kouzelná přísada:
Cizrna chutí trochu připomíná sušený hrách, tvarem lískové oříšky. Je velice oblíbená ve Španělsku, ve starších kuchařkách ji najdete pod názvem španělský hrách; v těch ještě starších se jí říkalo cízrle. Tenkrát se také musela cizrna přebírat, namáčet a dlouho vařit. U konzervované všechna práce odpadá, zbývají jen křehká zrnka – a neobvyklá příloha. Cizrnu ve slaném nálevu La Torrente, 400 g okolo 16 Kč, nabízí široká prodejní síť.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit