Vepřové kotlety na špenátových lístcích

veprove kotlety
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vepřové kotlety na špenátových lístcích

3.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2378 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 206 g
Tuky 96 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo z jedné pánve. Myčka může zahálet.

Suroviny

olivový olej 2 PL
vepřové maso 4 ks
kotleta libovější, cca po 150 g
sůl
pepř
česnek 2 stroužky
rozdrcené
chilli sušené 1 špetka
lze nahradit pálivou paprikou
baby špenát 140 g
čerstvý, nahrubo nakrájený, lze nahradit mladou kapustou
cizrna 400 g
konzervovaná, odkapaná, propláchnutá

Postup

1

Na hluboké pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm z obou stran osolené a opepřené kotlety (asi tři až čtyři minuty po každé ­straně). Máte-li obavy, aby bylo maso dost měkké, můžete ho v téhle fázi trochu podlít a krátce ­podusit. Pak ho vyjměte z pánve a uchovejte v teple.

2

Do pánve vysypte česnek a chilli koření, po půl minutě zalijte pěti lžícemi vody a vsypte špenátové lístky. Asi pět minut je duste, až trochu zavadnou. Vsypte do pánve všechnu cizrnu a vlijte šťávu, kterou mezitím pustily kotlety. Kotletku servírujte na špenátu a cizrně.

Kouzelná přísada:
Cizrna chutí trochu připomíná sušený hrách, tvarem lískové oříšky. Je velice oblíbená ve Španělsku, ve starších kuchařkách ji najdete pod názvem španělský hrách; v těch ještě starších se jí říkalo cízrle. Tenkrát se také musela cizrna přebírat, namáčet a dlouho vařit. U konzervované všechna práce odpadá, zbývají jen křehká zrnka – a neobvyklá příloha. Cizrnu ve slaném nálevu La Torrente, 400 g okolo 16 Kč, nabízí široká prodejní síť.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit