0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřové koleno

Seriál o mase: vepřové koleno
sdílet:

Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů!

Tzv. koleno tvoří maso a kost kolem zadního a předního kolena vepře.

  • Přední je menší a libovější (váží asi 600 g), zadní větší a tučnější (mívá kolem 1 kg).
  • Z kolene připravíte skvělý guláš, ovar, moravské vrabce, báječně chutná i s omáčkou nebo uzené.

„Koleno je nejlepší maso z prasete,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Asi ne každý souhlasí, ale pravda je, že kůže při tepelné přípravě pěkně chrání maso, které je navíc bohatě prorostlé kolagenem, a tudíž je výsledek na talíři superšťavnatý.

Proč vařit koleno?

  • Pro jeho cenu. Jeden kilogram vepřového kolena s kostí stojí 60–70 Kč (přičemž jde o porci pro 2 lidi).
  • Pro jeho univerzálnost. Hodí se na pečení, na guláš, na ovar i sulc.
  • Je skvělé na oslavu. Pokud chystáte party (třeba zahradní nebo silvestrovskou) a budete při ní točit pivo, není lepší pohoštění než pečené koleno. Hosté budou mít hojnost, a vy nebudete mít průvan v peněžence.

Související články

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit