Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů!
Tzv. koleno tvoří maso a kost kolem zadního a předního kolena vepře.
- Přední je menší a libovější (váží asi 600 g), zadní větší a tučnější (mívá kolem 1 kg).
- Z kolene připravíte skvělý guláš, ovar, moravské vrabce, báječně chutná i s omáčkou nebo uzené.
„Koleno je nejlepší maso z prasete,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Asi ne každý souhlasí, ale pravda je, že kůže při tepelné přípravě pěkně chrání maso, které je navíc bohatě prorostlé kolagenem, a tudíž je výsledek na talíři superšťavnatý.
Proč vařit koleno?
- Pro jeho cenu. Jeden kilogram vepřového kolena s kostí stojí 60–70 Kč (přičemž jde o porci pro 2 lidi).
- Pro jeho univerzálnost. Hodí se na pečení, na guláš, na ovar i sulc.
- Je skvělé na oslavu. Pokud chystáte party (třeba zahradní nebo silvestrovskou) a budete při ní točit pivo, není lepší pohoštění než pečené koleno. Hosté budou mít hojnost, a vy nebudete mít průvan v peněžence.