0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřové koleno

Seriál o mase: vepřové koleno
sdílet:

Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů!

Tzv. koleno tvoří maso a kost kolem zadního a předního kolena vepře.

  • Přední je menší a libovější (váží asi 600 g), zadní větší a tučnější (mívá kolem 1 kg).
  • Z kolene připravíte skvělý guláš, ovar, moravské vrabce, báječně chutná i s omáčkou nebo uzené.

„Koleno je nejlepší maso z prasete,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Asi ne každý souhlasí, ale pravda je, že kůže při tepelné přípravě pěkně chrání maso, které je navíc bohatě prorostlé kolagenem, a tudíž je výsledek na talíři superšťavnatý.

Proč vařit koleno?

  • Pro jeho cenu. Jeden kilogram vepřového kolena s kostí stojí 60–70 Kč (přičemž jde o porci pro 2 lidi).
  • Pro jeho univerzálnost. Hodí se na pečení, na guláš, na ovar i sulc.
  • Je skvělé na oslavu. Pokud chystáte party (třeba zahradní nebo silvestrovskou) a budete při ní točit pivo, není lepší pohoštění než pečené koleno. Hosté budou mít hojnost, a vy nebudete mít průvan v peněžence.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč