0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: vepřové koleno

Seriál o mase: vepřové koleno
sdílet:

Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů!

Tzv. koleno tvoří maso a kost kolem zadního a předního kolena vepře.

  • Přední je menší a libovější (váží asi 600 g), zadní větší a tučnější (mívá kolem 1 kg).
  • Z kolene připravíte skvělý guláš, ovar, moravské vrabce, báječně chutná i s omáčkou nebo uzené.

„Koleno je nejlepší maso z prasete,“ říká šéfkuchař Václav Frič. Asi ne každý souhlasí, ale pravda je, že kůže při tepelné přípravě pěkně chrání maso, které je navíc bohatě prorostlé kolagenem, a tudíž je výsledek na talíři superšťavnatý.

Proč vařit koleno?

  • Pro jeho cenu. Jeden kilogram vepřového kolena s kostí stojí 60–70 Kč (přičemž jde o porci pro 2 lidi).
  • Pro jeho univerzálnost. Hodí se na pečení, na guláš, na ovar i sulc.
  • Je skvělé na oslavu. Pokud chystáte party (třeba zahradní nebo silvestrovskou) a budete při ní točit pivo, není lepší pohoštění než pečené koleno. Hosté budou mít hojnost, a vy nebudete mít průvan v peněžence.

Související články

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit