Nová registrace Zapomenuté heslo

Tři kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Jana Kopřivová
7. 12. 2021
Pomalu pečený bůček s bramborami
Apetit

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s ním uděláte nejen na nedělním stole.

Vepřový bůček

Vepřový bok je kousek masa, který chutná i těm, kteří se jinak ‚tlustému‘ masu vyhýbají. Díky tukové vrstvě se ideálně hodí k pečení  – tuk masu dodává šťavnatost, při pečení nevysychá. Vybírat můžete mezi bůčkem s kostí a bůčkem bez kosti. Bok bez kosti se lépe hodí například ke krájení za studena jako součást obložených talířů nebo na chleba.

K ochucení mu stačí jen sůl, ale klidně experimentujte i se zahraniční inspirací. Tento základ české klasiky našel své místo také ve francouzské, vietnamské nebo čínské kuchyni.

  • Na pečeni kupte bůček s kůží a kostí. Kosti dodají silnou chuť a maso drží nad šťávou, která se z masa pozvolna vypéká.
  • Je důležité, aby maso nezůstalo ponořené – pak by se spíš dusilo, než peklo a přišli byste o křupavou vypečenost.
  • Kůži před pečením nařezejte do mřížky, maso nebude vysychat.

Pomalu pečený bůček

Pomalu pečený bůček

< 90 min
4.4(79x)
Přečíst recept

Vepřová pečeně

Pečeni bez kosti se někdy také říká vepřové karé, péct však můžete také vepřovou pečeni s kostí. Běžně ji seženete u řezníka i v supermarketech. Nejlepší je maso lehce mramorované tukem. Takové bývá z nekonvenčních chovů, kde prasátka přibírají na váze pozvolna.  Pokud se vám podaří koupit pečeni s tukovým krytím, rozhodně ho neodřezávejte – maso pečte jako jeden kus, bude krásně šťavnaté.

  • Vepřová pečeně chutná nejlépe v jednoduché úpravě s kmínem a solí, podávaná s dušeným zelím a knedlíky. Můžete ji ale také před pečením potřít omáčkou podle vlastní fantazie.
  • Oblíbená je sladce pálivá kombinace medu a chilli papriček s pomerančovou šťávou.

Vepřová pečeně se zelím

Vepřová pečeně se zelím

< 120 min
4.3(77x)
Přečíst recept

Krkovice

Jedni ji milují, druzí jí nemůžou přijít na chuť. Krkovice je přitom skvělý kus masa, který patří k těm levnějším a snadno dostupným. Má ideální strukturu na pečení – maso je jemně a pravidelně prorostlé tukem, takže při pečení nevysychá, naopak zůstane krásně šťavnaté.

  • Na vepřové řízky a do dalších porcovaných pokrmů se lépe hodí krkovice bez kosti, na pečení se však nemusíte zdráhat pořídit krkovici s kostí. 
  • Kost dodává masu chuť a významně se podílí na chutnosti vypečené šťávy.

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

< 120 min
4.5(36x)
Přečíst recept

Při správném postupu získáte dokonalou pochoutku jen ze dvou surovin – masa a soli. Nic vám ale samozřejmě nebrání maso ochutiti aromatickou směsí. S krkovicí výborně ladí české chutě: hořčice, majoránka a česnek.

Krkovice podle Magdaleny Dobromily

Krkovice podle Magdaleny Dobromily Rettigové

< 20 min
4.5(36x)
Přečíst recept

Pár tipů navíc

  • Zvažte nákup pekáče s vnitřním roštem, díky kterému maso nebude plavat ve šťávě, zato se bude krásně péct dozlatova. Podobnou službu splní také kosti, kterými maso podložíte.
  • Správně pečené maso má velmi specifickou, silnou chuť, vypečenou kůrčičku výrazně zlatavé barvy, rozpadá se a neodolatelně voní.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články