Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené koleno
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.2/5 Počet hodnocení: 46
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2671 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 458 g
Tuky 52 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené vepřové koleno je nejlepší volba, když potřebujete pořádné jídlo pro partu lidí. Připraví se skoro samo a co nesníte večer, přijde k chuti ráno. Tradičně se vepřové koleno nebo jiný vhodný kus vepřového masa podává o půlnoci jako ovar, my jsme ale toho názoru, že lepší je pořádně se najíst, ještě než se mejdan roztočí na plné obrátky. Pečené koleno podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí, křenem a nakládanými okurkami. Zkrátka recept, který stojí za to vyzkoušet.

Související recepty

Suroviny

zadní
pepř celý 10 kuliček
sůl 1 PL
česnek 1 palice
překrojená příčně napůl
oloupaná, překrojená napůl
perlová
Na marinádu
med 1 PL
zázvor (mletý) 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
sójová omáčka 2 PL
worcesterská omáčka 2 ČL
K podávání
křen 2 PL
čerstvě nastrouhaný
červená, nastrouhaná
hořčice
plnotučná, kremžská i dijonská
čerstvý

Postup

1

Koleno vložte spolu s pepřem, solí a bobkovými listy do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte cca 2–3 hodiny, potom nechte ve vývaru vychladnout.

2

Na marinádu smíchejte všechny ingredience. Vychladlé koleno nakrojte na několika místech až ke kosti a dejte do pekáčku. Potřete marinádou – vetřete ji i do zářezů, podlijte trochou vývaru a do pekáčku přidejte překrojenou palici česneku, cibule i nakládané cibulky. Přelijte zbylou marinádou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dokřupava cca 45 minut.

3

Upečené koleno přesuňte na prkýnko, do pekáče přilijte trochu vývaru a lehce povařte, abyste získali šťávu k podávání.

4

Strouhané jablko promíchejte s křenem (podle chuti).

5

Koleno podávejte se šťávou (nechte v něm i cibuli a cibulky) a s jablky s křenem, hořčicemi, kyselými okurkami a s chlebem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín