0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené koleno

Pečené koleno

3.2 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6481 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 897 g
Tuky 142 g
Vláknina 212 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené koleno je nejlepší volba, když potřebujete pořádné jídlo pro partu lidí. Připraví se skoro samo a co nesníte večer, přijde k chuti ráno. Tradičně se vepřové koleno nebo jiný vhodný kus vepřového masa podává o půlnoci jako ovar, my jsme ale toho názoru, že lepší je pořádně se najíst, ještě než se mejdan roztočí na plné obrátky. 

Suroviny

vepřové koleno 1 ks
vepřové, zadní
pepř 10 ks
kuličky černého pepře
sůl 1 PL
bobkový list 5 ks
česnek 1 ks
palice překrojená příčně napůl
cibule 2 ks
oloupaná, překrojená napůl
cibule nakládaná 1
perlová
Na marinádu
chilli omáčka sladká 2 PL
med 1 PL
zázvor (mletý) 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
sójová omáčka 2 PL
worcesterská omáčka 2 ČL
K podávání
křen 2 PL
čerstvě nastrouhaný
jablko 2 ks
hořčice
plnotučná, kremžská i dijonská
okurka
kyselé
chleba
čerstvý

1 Koleno vložte spolu s pepřem, solí a bobkovými listy do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte cca 2–3 hodiny, potom nechte ve vývaru vychladnout.

2 Na marinádu smíchejte všechny ingredience. Vychladlé koleno nakrojte na několika místech až ke kosti a dejte do pekáčku. Potřete marinádou – vetřete ji i do zářezů, podlijte trochou vývaru a do pekáčku přidejte překrojenou palici česneku, cibule i nakládané cibulky. Přelijte zbylou marinádou a dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dokřupava cca 45 minut.

3 Upečené koleno přesuňte na prkýnko, do pekáče přilijte trochu vývaru a lehce povařte, abyste získali šťávu k podávání.

4 Strouhané jablko promíchejte s křenem (podle chuti).

5 Koleno podávejte se šťávou (nechte v něm i cibuli a cibulky) a s jablky s křenem, hořčicemi, kyselými okurkami a s chlebem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici
  • Tipy redakce

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak! ...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit