Pečené koleno

Pečené koleno

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6310 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 856 g
Tuky 142 g
Vláknina 206 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené koleno je nejlepší volba, když potřebujete pořádné jídlo pro partu lidí. Připraví se skoro samo a co nesníte večer, přijde k chuti ráno. Tradičně se vepřové koleno nebo jiný vhodný kus vepřového masa podává o půlnoci jako ovar, my jsme ale toho názoru, že lepší je pořádně se najíst, ještě než se mejdan roztočí na plné obrátky. 

Související recepty

Suroviny

vepřové koleno 1 ks
vepřové, zadní
pepř 10 ks
kuličky černého pepře
sůl 1 PL
bobkový list 5 ks
česnek 1
překrojená napůl
cibule 2 ks
oloupaná, překrojená napůl
jarní cibulka 1
perlová, nakládaná
Na marinádu
2 PL
sweet chilli omáčka
med 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
sójová omáčka 2 PL
2 ČL
worcestrová omáčka
K podávání
křen 2 PL
čerstvě nastrouhaný
hořčice
plnotučná, kremžská i dijonská
okurka
kyselé
chleba
čerstvý

1 Koleno vložte spolu s pepřem, solí a bobkovými listy do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte cca 2–3 hodiny, potom nechte ve vývaru vychladnout.

2 Na marinádu smíchejte všechny ingredience. Vychladlé koleno nakrojte na několika místech až ke kosti a dejte do pekáčku. Potřete marinádou – vetřete ji i do zářezů, podlijte trochou vývaru a do pekáčku přidejte překrojenou palici česneku, cibule i nakládané cibulky. Přelijte zbylou marinádou a dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dokřupava cca 45 minut.

3 Upečené koleno přesuňte na prkýnko, do pekáče přilijte trochu vývaru a lehce povařte, abyste získali šťávu k podávání.

4 Strouhané jablko promíchejte s křenem (podle chuti).

5 Koleno podávejte se šťávou (nechte v něm i cibuli a cibulky) a s jablky s křenem, hořčicemi, kyselými okurkami a s chlebem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit