0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové maso – 7 oblíbených kusů, které koupíte u řezníka

bucek
ZDROJ: bucek
sdílet:

Rozporcujte spolu s námi pašíka na jednotlivé kusy vepřového masa a vyberte si jídla, ve kterých si je vychutnáte nejvíc. Slibujeme, že budete nadšení.

Vepřová kýta

  • Libový kousek vepřového masa, který obsahuje minimum tuku. Při tepelné úpravě může vysychat, když ale zvolíte ten správný postup, odmění se vám lahodným výsledkem. 
  • Kýta nakrájená přes vlákno chutná skvěle v řízcích, vhodná je i pro ražniči či k dušení, hodí se také pro rychlou přípravu po asijsku na pánvi wok (stir-fry).

Kýta se používá k přípravě šunky, zkusit ji vyrobit můžete i doma. K výrobě potřebujete šunkovar (nabízí např. Tescoma).

Vepřový bůček

  • Bůček je pořádně tučný kus vepřového masa, který vás nestojí majlant.
  • Hodí se na pečení, grilování i pomalé dušení. Velkou oblibu si v něm našla vietnamská, čínská i francouzská kuchyně. Je božský ve výpečcích i v segedínském guláši. 

Vepřová plec

  • Díky vyváženému poměru tuku a libového masa se hodí všude tam, kde by byl bůček už moc tučný a kýta zase suchá.
  • Obsahuje hodně kolagenu a krátké svaloviny, což ji předurčuje ke krájení na kostky a dušení či pečení. Tenhle geniální kousek vepřového masa se zkrátka nikdy nevysuší.
  • Navíc jde o relativně levné maso, ze kterého hravě připravíte jídlo pro celou tlupu hladových strávníků.

Vepřová pečeně

  • Dobrý kousek vepřového masa pro začínající kuchaře. Spolu s panenkou je vhodná na minutkovou úpravu, ale chybu neuděláte ani v případě, že ji budete péct v celku.
  • Obvykle se prodává s kostí a tukovým krytím, určitě je neodstraňujte, výslednému jídlu dodávají chuť a šťavnatost. Naopak vykostěný kousek je báječný jako voňavý řízek.

Krkovice

  • Skvělý kus vepřového masa ke grilování. Krkovice je jemně a pravidelně prorostlá tukem, při tepelné úpravě nevysychá. Tuk se sice vypeče, ale maso zůstane měkké a šťavnaté.
  • Šťávu v mase podpoříte také tím, že ho po tepelné úpravě necháte krátce odpočinout.

Vepřová panenka

  • Nejluxusnější kousek vepřového masa, ekvivalent hovězí svíčkové. Maso je jemné, libové, a když ho správně připravíte, bude také šťavnaté.
  • Tento kousek masa je vhodný i pro začátečníky – stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a výsledkem své hosty oslníte.
  • Připravíte z ní medailonky na způsob bifteku (osolte, okořeňte, zprudka opečte) nebo ji můžete grilovat vcelku. 

Vepřová žebra a vepřové ocásky

Nechybí v nabídce žádné lepší hospody. Potěší všechny, kteří se nezdráhají a jedí rádi rukama. Oba kusy jsou bohaté na kosti i chuť.

  • Vepřová žebra i ocásky se pyšní skvělou chutí, šťavnatostí a příznivou cenou. Při nákupu nebudete mít problém, patří k běžně dostupným kusům vepřového masa. Na porci počítejte s přibližně 500 gramy.
  • Žebra připravíte na spoustu způsobů. Skvělá jsou pečená i uvařená doměkka, v létě je hoďte na gril. Ocásky se dokonale hodí na pomalé pečení.

Tímto výčtem samozřejmě možnosti vepřového masa nekončí. Vybrali jsme pro vás pouhých sedm oblíbených kousků, dopřát si ale můžete také játra, sádlo a z něj božsky křupavé škvarky nebo dokonalé vepřové koleno, které patří k hitům dobrých pivnic. Inspirujte se následujícími recepty, které najdete pod článkem. Nezapřou českou chuť ani tradici.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč