Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové maso: Sedm nejoblíbenějších kusů, které koupíte u řezníka

Jana Kopřivová
19. 4. 2021
bucek
bucek

Rozporcujte spolu s námi pašíka na jednotlivé kusy vepřového masa a vyberte si jídla, ve kterých si je vychutnáte nejvíc. Jaké se dělí vepřové maso, který kousek na co použít?

Vepřová kýta

  • Libový kousek vepřového masa, který obsahuje minimum tuku. Při tepelné úpravě může vysychat, když ale zvolíte ten správný postup, odmění se vám lahodným výsledkem. 
  • Kýta nakrájená přes vlákno chutná skvěle v řízcích, vhodná je i pro ražniči či k dušení, hodí se také pro rychlou přípravu po asijsku na pánvi wok (stir-fry).

Kýta se používá k přípravě šunky, zkusit ji vyrobit můžete i doma. K výrobě potřebujete šunkovar (nabízí např. Tescoma).

Záhorácký závitek

Záhorácký závitek

< 75 min
4.2(67x)
Přečíst recept

Vepřový bůček

  • Bůček je pořádně tučný kus vepřového masa, který vás nestojí majlant.
  • Hodí se na pečení, grilování i pomalé dušení. Velkou oblibu si v něm našla vietnamská, čínská i francouzská kuchyně. Je božský ve výpečcích i v segedínském guláši. 

Vepřová plec

  • Díky vyváženému poměru tuku a libového masa se hodí všude tam, kde by byl bůček už moc tučný a kýta zase suchá.
  • Obsahuje hodně kolagenu a krátké svaloviny, což ji předurčuje ke krájení na kostky a dušení či pečení. Tenhle geniální kousek vepřového masa se zkrátka nikdy nevysuší.
  • Navíc jde o relativně levné maso, ze kterého hravě připravíte jídlo pro celou tlupu hladových strávníků.

Tradiční segedínský guláš

Tradiční segedínský guláš

< 90 min
4.5(247x)
Přečíst recept

Vepřová pečeně

  • Dobrý kousek vepřového masa pro začínající kuchaře. Spolu s panenkou je vhodná na minutkovou úpravu, ale chybu neuděláte ani v případě, že ji budete péct v celku.
  • Obvykle se prodává s kostí a tukovým krytím, určitě je neodstraňujte, výslednému jídlu dodávají chuť a šťavnatost. Naopak vykostěný kousek je báječný jako voňavý řízek.

Křehká vepřová pečeně v mléce

> 60 min
4.2(223x)
Přečíst recept

Krkovice

  • Skvělý kus vepřového masa ke grilování. Krkovice je jemně a pravidelně prorostlá tukem, při tepelné úpravě nevysychá. Tuk se sice vypeče, ale maso zůstane měkké a šťavnaté.
  • Šťávu v mase podpoříte také tím, že ho po tepelné úpravě necháte krátce odpočinout.

Živáňská pečeně z krkovice

Živáňská pečeně z krkovice

< 120 min
4.4(39x)
Přečíst recept

Vepřová panenka

  • Nejluxusnější kousek vepřového masa, ekvivalent hovězí svíčkové. Maso je jemné, libové, a když ho správně připravíte, bude také šťavnaté.
  • Tento kousek masa je vhodný i pro začátečníky – stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a výsledkem své hosty oslníte.
  • Připravíte z ní medailonky na způsob bifteku (osolte, okořeňte, zprudka opečte) nebo ji můžete grilovat vcelku. 

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Vepřová žebra a vepřové ocásky

Nechybí v nabídce žádné lepší hospody. Potěší všechny, kteří se nezdráhají a jedí rádi rukama. Oba kusy jsou bohaté na kosti i chuť.

  • Vepřová žebra i ocásky se pyšní skvělou chutí, šťavnatostí a příznivou cenou. Při nákupu nebudete mít problém, patří k běžně dostupným kusům vepřového masa. Na porci počítejte s přibližně 500 gramy.
  • Žebra připravíte na spoustu způsobů. Skvělá jsou pečená i uvařená doměkka, v létě je hoďte na gril. Ocásky se dokonale hodí na pomalé pečení.

Žebra s BBQ omáčkou

Žebra s BBQ omáčkou

< 60 min
4.2(45x)
Přečíst recept

Tímto výčtem samozřejmě možnosti vepřového masa nekončí. Vybrali jsme pro vás pouhých sedm oblíbených kousků, dopřát si ale můžete také játra, sádlo a z něj božsky křupavé škvarky nebo dokonalé vepřové koleno, které patří k hitům dobrých pivnic. Inspirujte se následujícími recepty, které najdete pod článkem. Nezapřou českou chuť ani tradici.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články