Sezona: cibule

Sezona: cibule
sdílet:
Kdyby se kuchyňským ingrediencím rozdávaly Oscary, byla by obyčejná cibule favoritem v kategorii nejlepší vedlejší role. Na pultech zelinářství najdete různé druhy cibule. Vyznáte se v nich?
1. ŠALOTKY bývají považovány za královny mezi cibulemi. Mají podlouhlý tvar a jsou nafialovělé. Když odloupnete vrchní slupky, často pod nimi najdete dvě uzounké cibulky. Jsou jemné a zároveň aromatické – pro někoho mohou být zasyrova příliš ostré. Obzvlášť se hodí do jemných omáček či dušených pokrmů; nevhodné jsou ke grilování. Ze všech cibulí by také měly mít nejmenší nadýmavé účinky.

2. BÍLÁ CIBULE je o něco jemnější než obyčejná žlutá cibule, ale má své aroma. Hodí se prakticky do všeho, od salátů až po dušená jídla.

3. NAKLÁDAČKY jsou drobné kulaté žluté nebo bílé cibulky. S takzvanými ,perlovkami‘ se setkáte pouze v naloženém stavu.

4. ČERVENÁ CIBULE je zpravidla sladší než žlutá (proto je skvělá karamelizovaná). Její nádherná barva nejlépe vynikne zasyrova v salátech. Hodí se na grilování a do jídel, jejichž tepelná úprava je krátká. Při dlouhém vaření bledne do růžova až šedne.

5. ŽLUTÁ CIBULE Určitě ji znáte – pokud je v receptu napsáno jen cibule, myslí se tím tahle. Na vaření je opravdu univerzální. Při jejím krájení si nejspíš pořádně popláčete, ale tím se nenechte odradit. Před krájením ji můžete spařit horkou vodou nebo dát na chvilku do mrazáku, tím by se měl slzotvorný účinek zmírnit. Když ji uvaříte, necháte zkaramelizovat nebo osmažíte dozlatova, zesládne a její chuť i aroma se výrazně zjemní.

Připravila Stanislava Moravcová ml.

Čtěte také:

Jak nakupovat a skladovat cibuli
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit