0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: cibule

cibule
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Kdyby se kuchyňským ingrediencím rozdávaly Oscary, byla by obyčejná cibule favoritem v kategorii nejlepší vedlejší role. Na pultech zelinářství najdete různé druhy cibule. Vyznáte se v nich?

1. ŠALOTKY bývají považovány za královny mezi cibulemi. Mají podlouhlý tvar a jsou nafialovělé. Když odloupnete vrchní slupky, často pod nimi najdete dvě uzounké cibulky. Jsou jemné a zároveň aromatické – pro někoho mohou být zasyrova příliš ostré. Obzvlášť se hodí do jemných omáček či dušených pokrmů; nevhodné jsou ke grilování. Ze všech cibulí by také měly mít nejmenší nadýmavé účinky.

2. BÍLÁ CIBULE je o něco jemnější než obyčejná žlutá cibule, ale má své aroma. Hodí se prakticky do všeho, od salátů až po dušená jídla.

3. NAKLÁDAČKY jsou drobné kulaté žluté nebo bílé cibulky. S takzvanými ,perlovkami‘ se setkáte pouze v naloženém stavu.

4. ČERVENÁ CIBULE je zpravidla sladší než žlutá (proto je skvělá karamelizovaná). Její nádherná barva nejlépe vynikne zasyrova v salátech. Hodí se na grilování a do jídel, jejichž tepelná úprava je krátká. Při dlouhém vaření bledne do růžova až šedne.

5. ŽLUTÁ CIBULE Určitě ji znáte – pokud je v receptu napsáno jen cibule, myslí se tím tahle. Na vaření je opravdu univerzální. Při jejím krájení si nejspíš pořádně popláčete, ale tím se nenechte odradit. Před krájením ji můžete spařit horkou vodou nebo dát na chvilku do mrazáku, tím by se měl slzotvorný účinek zmírnit. Když ji uvaříte, necháte zkaramelizovat nebo osmažíte dozlatova, zesládne a její chuť i aroma se výrazně zjemní.

Související články

Jak oloupat cibuli perličku
  • Tipy a triky

Jak oloupat cibuli perličku

Perlová cibule je malá bílá cibulka, která není příliš vhodná pro uskladnění. Používá se hlavně k nakládání do sladkokyselého nálevu. A víte, jak ji oloupat? ...
Jak připravit skvělý cibulový základ
  • Tipy a triky

Jak připravit skvělý cibulový základ

Že není nic na tom osmažit dozlatova cibuli? Možná byste se divili. Není to sice velká věda, ale vyžaduje velkou dávku péče a trpělivosti. S námi to zvládnete. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit