Steak na cibulce

Steak na cibulce

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2318 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 191 g
Tuky 98 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výborný nápad na party.Dobré i z vepřového nebo z kuřete.

Suroviny

víno červené 5 PL
sójová omáčka 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
nejlépe hnědý
hovězí maso 450 g
roštěnka lze nahradit svíčkovou, nakrájená na proužky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na tenké plátky
sůl
pepř
chleba 4
krajíce, bílý i tmavý
máslo 50 g
rozetřené
česnek 1 stroužek
rozdrcený, utřený s máslem
řeřicha
na ozdobu, lze nahradit jinými zelenými lístky

1Naložte steak v míse smíchejte víno, sójovou omáčku, hořčici a cukr. Vsypte maso a důkladně je opepřete; nechte marinovat, než si připravíte vše ostatní.

2Nechte zezlátnout cibuli Olej nalijte do velké pánve a nechte ho asi minutu rozpálit na středním plameni. Zesilte oheň na maximum, nasypte do pánve cibuli a za častého míchání ji smažte 3–4 minuty, aby pořádně zezlátla. Pak ji vyjměte, ale pořád udržujte teplou.

3Opečte maso Děravou naběračkou vyjměte maso z marinády a půl minuty je zprudka smažte na pánvi po cibuli. Přilijte marinádu z misky a pár vteřin vařte, dokud omáčka nezačne obalovat maso. Osolte, opepřete a uchovejte v teple.

4Servírujte Opečte chleba, potřete ho česnekovým máslem a překrojte napůl. Na každý krajíček lžičkou naneste trochu cibule a proužky masa. Ozdobte zelenými lístky a okamžitě podávejte.

Kouzelná přísada:
Ostrá a zároveň jemná hořčice z francouzského Dijonu získala mezi dochucovadly post samostatné kategorie. V našem srdci má samozřejmě stálé místo česká hořčice, ale na vaření se lépe hodí dijonská. Má totiž intenzivnější chuť, a tak víc vyniká v marinádách a zálivkách. Dijonskou hořčici Maille, 215 g za 32 Kč, koupíte v síti supermarketů.

Tip Apetitu:
Úspěch minutek závisí v první řadě na tom, jestli sáhnete po správném kousku masa. Z hovězího je to především svíčková
a roštěná, z vepřového takzvaná panenka, ale rychle měkké budou i kotleta nebo krkovice. Bezproblémovou rychlou úpravu zaručuje samozřejmě drůbeží maso. Kvalita rozhoduje především u hovězího – při rychlé úpravě dostatečně zkřehne a podrží si dost šťávy, jen pokud je správně odleželé. OD Tesco a Carrefour začaly dovážet vynikající hovězí z Irska, proslulé svou kvalitou. Na minutky ideální! Ceny se pohybují asi o 10 % výš než u běžného hovězího.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Je to moc dobré! Nicméně jsem při druhém pokusu česnek nejprve osmahl do žluta v olivovém oleji a teprve poté přidal ostatní ingredience. Na závěr jsem v omáčce nechal prohřát několik zelených oliv. Mňam:-)

Anonym

ach jo ta úprava patří ke steaku s omáčkou pizzaiola...sorry:-)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit