0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: pizza

pizza s prosciutem
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pizza je ideální jídlo na léto – dobře se jí venku, příprava vám nezabere moc času, a navíc si ji můžete obložit podle chuti. Nabízíme vám pět inspirativních možností.

JAK NA TĚSTO

+ Až těsto začnete zadělávat, bude nejspíš pěkně lepivé, ale brzy začne být hladké a pružné. Pak vám půjde dobře rozválet.

+ Na stejnoměrné rozválení těsta je ideální lehce pomoučněný váleček. Okraj můžete utvořit jednak přehnutím a přitisknutím zhruba jednoho centimetru těsta, jednak tak, že do těsta kolem dokola vtisknete prsty. Čím menší okraj překlopíte, tím méně při pečení naběhne a tím méně bude pizza připomínat na pohled langoše.

+ Pizza je správně upečená ve chvíli, kdy se okraje těsta zabarvují do zlatavě hnědé barvy.

SKVĚLÁ OBLOHA


+ Rajčata dodají pizze barvu, šťávu a nasládlou chuť. Skvěle se hodí třešňová rajčátka nebo italská soudkovitá. Tip: Upečte jen samotnou placku z těsta potřenou olivovým olejem a pak ji poklaďte nakrájenými rajčaty, bazalkovým pestem a trochou čerstvé bazalky a osolte.

+ Sýry dodají sytou chuť. Obzvlášť se hodí jemná nastrouhaná či natrhaná mozzarella (napřed ji pořádně osušte!) a ricotta, slaná feta nebo čerstvý kozí sýr či intenzivní tvrdé sýry jako parmazán, pecorino, čedar, gruyère nebo ementál.

+ Uzeniny pizze také sluší. Pikantní salám pepperoni či klobása chorizo, jemná šunka, slané a výrazné prosciutto nebo pancetta, ale i uzené kuře nebo rostbíf – to všechno si můžete na pizze vychutnat.

+ Bylinky náplň lákavě rozvoní. Pizzu můžete posypat bylinkami, jaké máte rádi – i hladkolistou petrželkou. Upečenou pizzu lze také obložit čerstvými salátovými listy (rukolou nebo mladými špenátovými lístky). Pikantní příchuť dodají kapary, ančovičky, polosušená rajčata či grilovaná zelenina. Pokud chcete, aby bylinky byly méně vysušené, přidejte je na pizzu buď chvíli před dopečením, nebo – to platí obzvlášť pro bazalku – až po dopečení.

5× pizza:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.
 

Související články

Pizza Party Day se blíží. Vychutnejte si pizzu 4x jinak
  • Tipy a triky

Pizza Party Day se blíží. Vychutnejte si pizzu 4x jinak

Na třetí pátek v květnu každoročně připadá Pizza Party Day. Najdete lepší způsob, jak tento skvělý den oslavit, než domácí pizzou, o kterou se rozdělíte se svými nejbližšími? Ať už zvolíte klasiku, kterou si připravíte od A do Z, nebo pizzu...
Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma
  • Poradna

Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma

Recept na pizzu není jen jeden, existuje v mnoha variantách. A teď nemyslíme jen suroviny navrchu, ale i těsta. Ovšem neapolskou pizzu si s žádnou jinou na světě nespletete. Charakteristická je nejen velkými nadýchanými okraji. Jak si ji...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit