0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pizza s pestem a prosciuttem

pizza
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Pizza s pestem a prosciuttem

3.1 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2708 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 356 g
Tuky 75 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pizza s pestem chutná opravdu skvěle

Suroviny

droždí 15 g
čerstvé, lze nahradit 10 g sušeného
med 15 g
lze nahradit cukrem
sůl 15 g
voda 315 ml
vlažná
mouka pšeničná hladká 500 g
lze nahradit 250 g hladké a 250 g hrubé
mouka
na posypání
Na náplň
rajče 4 ks
oloupaná, nadrobno nakrájená
bazalkové pesto 3 PL
prosciutto 50 g
lze nahradit slaninou
mozzarella 150 g
nakrájená na plátky
parmazán 25 g
čerstvě strouhaný

Postup

1

V polovině dávky vody rozpusťte droždí a cukr nebo med. Na teple by kvásek měl vzejít do čtvrt hodiny.

2

Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte zbytek vody (použijte jí tolik, aby směs nebyla ani suchá, ani lepivá) a vypracujte těsto.

3

Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučený plech a poprašte moukou. Nožem do ní udělejte několik zářezů, bude lépe kynout. Na teplém místě asi za 40 až 90 minut zdvojnásobí objem.

4

Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte hnětením a boucháním o pracovní plochu, abyste z něj vypudili vzduch. Vyválejte je na požadovaný tvar a tloušťku (jestliže vám těsto zbude, můžete je v mikrotenovém sáčku uchovat v chladu – vydrží i několik dní). Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout.

5

Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C.
Pizzu poklaďte náplní.

6

Pečte asi dvacet minut, až těsto zezlátne a sýr se roztaví.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

Autorem receptu na pripravu tohoto testa je Jamie Oliver,sluselo by se ho uvest.

Anonym

taky jste to těsto měly šíleně slaný???

Anonym

Díky za recept, ještě jsem ho urychlila. Do osolené mouky zamíchat sáček droždí. V teplé vodě 2 lžíce medu. Prohníst a dát kynout. Pak znova prohníst a vyválet dvě placky na plech. Super s pecorinem a pršutem. Je to rychlovka a nebylo suché.

Anonym

hana ma pravdu. ja osobne na jamieho nedam dopustit, ale testo je vskutku prilis slane. ja davam asi dve spetky soli, tedy ne 15, ale zhruba 1,5g.

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit