Pizza s pestem chutná opravdu skvěle
Suroviny
Postup
V polovině dávky vody rozpusťte droždí a cukr nebo med. Na teple by kvásek měl vzejít do čtvrt hodiny.
Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte zbytek vody (použijte jí tolik, aby směs nebyla ani suchá, ani lepivá) a vypracujte těsto.
Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučený plech a poprašte moukou. Nožem do ní udělejte několik zářezů, bude lépe kynout. Na teplém místě asi za 40 až 90 minut zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte hnětením a boucháním o pracovní plochu, abyste z něj vypudili vzduch. Vyválejte je na požadovaný tvar a tloušťku (jestliže vám těsto zbude, můžete je v mikrotenovém sáčku uchovat v chladu – vydrží i několik dní). Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout.
Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C.
Pizzu poklaďte náplní.
Pečte asi dvacet minut, až těsto zezlátne a sýr se roztaví.
Komentáře