Škola vaření: italská zmrzlina semifreddo

Škola vaření: italská zmrzlina semifreddo
sdílet:
Italské slovo semifreddo znamená ,napůl chladný‘. Zaručujeme, že vy nad tímto typem zmrzliny roztajete docela! Příprava je totiž velmi snadná, a díky přidaným vejcím je zmrzlina hladká a krémová i bez míchání během mražení.

Základní recept na semifreddo


Na 2 litry zmrzliny

  • 3 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 220 g krupicového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání

Dejte do ohnivzdorné mísy vejce, žloutky navíc, vanilku a cukr. Postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a šlehejte ručním šlehačem 6–8 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Sejměte mísu z vodní lázně a nechte za občasného prošlehání zchladnout. Ušlehejte tuhou šlehačku a zlehka do ní obracením zamíchejte vaječný krém. Vmíchejte případné další přísady (viz dále). Dejte do dvoulitrové kovové nádoby a mrazte šest hodin nebo přes noc.

Tipy & triky



VEJCE jsou v naší úpravě receptu zdravotně nezávadná, protože při šlehání nad vroucí vodní lázní procházejí tepelnou úpravou.

PŘÍCHUTĚ dělají to pravé semifreddo. Záleží jen na vás, jaké dobroty do základního receptu zamícháte. Pokud je v příchuti cukr, med, karamel apod., snižte množství cukru v základním receptu.

KARAMEL A JÁDRA V troubě opražte vlašské ořechy, lískové oříšky či mandle (150 g). Zahřejte 100 g cukru, 2 lžíce vody a umíchejte zlatý karamel. Promíchejte s jádry, vylijte na pomaštěný povrch a vychlaďte. Polovinu rozmixujte nahrubo, polovinu najemno.

FÍKY A MED 150 pokrájených sušených fíků beze stopek a 3 lžíce medu rozmixujte + pokrájejte několik čerstvých fíků.

BÍLÁ ČOKOLÁDA A MALINY Postupujte jako u dvojnásobně čokoládového semifredda, jen hořkou čokoládu nahraďte bílou a brownies malinami.

SIRUPY A TOPPINGY Nejsnazší je vmíchat nějaký hotový sirup, třeba javorový, nebo karamelovou nebo ovocnou polevu či med.
 
SUŠENKY A CUKROVINKY Kornouty běžně koupíte v supermarketech v oddělení pečiva. Sušenky jako BeBe máslové, cookies, laskonky či plundrové brýle jsou skvělé na zmrzlinový sendvič. Na vmíchání do semifredda se hodí i pusinky, amaretti, koka, drcené bonbony i různé tyčinky, například kokosové.

AROMATICKÉ Zkuste do semifredda přidat ochucené ovoce jako hrušky se skořicí, ananas s kokosem, citrusy, banány a citron, mango… Okořenit lze kromě skořice i muškátovým oříškem, čerstvým zázvorem nebo chilli.

5x recept na semifreddo:





Autor: Redakce Apetit

Comments

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit