Smažená polenta s česnekovým chilli olejem

Smažená polenta s česnekovým chilli olejem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2002 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 95 g
Tuky 161 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá pikantní příloha k masu i k rybám. Stejně tak ale můžete polentu naservírovat jako předkrm, třeba s malým salátkem.

Suroviny

polenta 1
suroviny na jednu várku polenty
olivový olej
na potření
rukola 100 g
k podávání
citron
skrojky, k podávání
Na česnekový chilli olej
olivový olej 170 ml
česnek 1 stroužek
nasekaný
chilli paprička 1 ks
červená, dlouhá, zbavená semínek a nasekaná
citronová kůra 1 PL
pepř
čerstvě mletý
sůl mořská

1 Polentu připravte podle základního receptu a vlijte na plech či prkénko vyložené pečicím papírem. Polentu rozhrňte plochým nožem na obdélník cca 20 × 30 cm. Chlaďte 40 minut, nebo tak dlouho, aby ztuhla.

Na česnekový chilli olej prohřejte olej, česnek, chilli a citronovou kůru 4 minuty na nízkém až středním plameni. Pak stáhněte z ohně, osolte a opepřete a dejte stranou zchladnout na pokojovou teplotu.

Zahřejte nepřilnavou pánev. Polentu nakrájeje na 2cm plátky a potřete je olivovým olejem. Plátky postupně opékejte na pánvi, 2–3 minuty z každé strany, dozlatova a dokřupava. Polentu a rukolu naaranžujte na talíře, zakapejte česnekovým chilli olejem a podávejte se skrojky citronu.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit