0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Málo známý čirok si zaslouží místo ve vaší kuchyni

čirok
ZDROJ: sjhanjeju/pixabay.com
sdílet:

Víte, co je čirok? Přesto, že je jednu z nejstarších obilovin, v české kuchyni si stále své místo hledá. Převážná většina jeho produkce slouží míří k hospodářským zvířatům jako krmivo. To je ale  velká škoda. Drobné kuličky čiroku jsou přirozeně bezlepkové a můžete z nich uvařit kaši, přílohu k omáčkám nebo je použít do polévky.

Pro kuchyňské účely se využívá čirok dvoubarevný. Konkrétně jeho loupaná zrna, která tvarem i velikostí mohou připomínat jáhly. Jeho chuť není příliš výrazná a pokud přidáte čirok do pokrmu, obohatíte výsledek o vlákninu a další cenné látky.

Proč zařadit čirok do jídelníčku?

  • Je přirozeně bezlepkový, proto je vhodný pro lidi, kteří nechtějí nebo nesmějí jíst lepek.
  • Obsahuje asi desetinový podíl bílkovin, zhruba čtvrtinu tvoří vláknina.
  • antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Obsahuje vitamíny skupiny B – především B6, B2 a B1.
  • Je bohatý na železo, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan a také selen i zinek.

Tepelnou úpravou čiroku o jeho benefity nepříjdete. Na rozdíl od ostatních potravin, které tepelným zpracováním prospěšné látky ztrácejí, čirok svou antioxidační kapacitu prý dokonce navyšuje.

Čiroková mouka

Protože čirok ještě není příliš známý, a tedy ani používaný, nejdete ho spíše v obchodech zaměřených na zdravou výživu. Jestli plánujete zařadit čirok do vašeho běžného stravování, pak začněte moukou.

  • Lze ji libovolně kombinovat s ostatními obilnými moukami a upéct sušenky, bábovku nebo chleba.
  • Přidat jí můžete do těsta na palačinky, lívance i muffiny.
  • Jestliže si chcete z mouky upéct čistě bezlepkový moučník, počítejte s tím, že konzistence těsta nebude stejná, jako při použití pšeničné nebo žitné mouky.
  • Právě kvůli chybějícímu lepku budete muset sáhnout po nějaké jiné formě „lepidla“ – ať už guarové nebo xantanové gumě atd.

Čirok loupaný

Čirok zakoupíte jako drobné kuličky, které najdou v kuchyni stejné uplatnění, jako jakákoli jiná obilovina nebo dokonce rýže.

  • Čirok pořádně propláchněte a vařte v trojnásobném množství osolené vody asi 40–50 minut na mírném plameni.
  • Pokud čirok před vařením namočíte do vody (nejlépe přes noc), zkrátí se čas potřebný k jeho uvaření.
  • Vodu můžete podle potřeby nahradit i jinou tekutinou – zeleninovým nebo masovým vývarem či mlékem (v případě vaření kaše).

Jak čirok použít

  • Uvařený čirok servírujte jako přílohu – pro zpestření zkuste čirok nakombinovat s rýží, kroupami nebo pohankou.
  • Loupaný čirok lze rozvařit na kaši, kterou sníte s ovocem, medem a oříšky, nebo ji zapečete na způsob jahelníku.
  • Vhodný je také jako bezlepková zavářka do polévky.
  • Výborně se hodí do salátu namísto klasických těstovin z pšenice.

Snídaňová kaše bez lepku

Další možností, jak si na čiroku pochutnat, je v podobě kaše, kterou můžete pořídit i instantní. Do namočeného vařeného čiroku přijdte mléko a ještě chvíli povařte. Hotovou kaši můžete osladit, posypat semínky, přidat do ní ovoce, zakápnout čekankovým sirupem. Navrch se skvěle hodí hořká čokoláda. 

  • Čiroková kaše se hodí také k zahuštění polévek a přípravě placiček.

Čirok  (Sorghum) je travina z čeledi lipnicovité a podobně jako pohanka se řadí mezi pseudoobilniny. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Afriky odkud semínka rozšířily kočovné kmeny do zbytku světa.

  • Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Střední a Jižní Americe, Číně, Nigérii a Súdánu. Čirok není na pěstování příliš náročný, a přesto že je Afrika stále jeho největším producentem, daří se mu i na českých polích.
  • Existuje asi 30 druhů čiroku a v závislosti na odrůdě mohou jeho stébla dorůstat 1,5 až 5,5 metru.
  • Některé druhy jsou jedovaté, jiné se více hodí jako krmení pro zvířata.
  • Odrůdy s urostlými stébly se využívají jako biomasa k topení a získání tepla.
  • Z jiných se také vyrábí košťata.

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč