Víte, co je čirok? Přesto, že je jednu z nejstarších obilovin, v české kuchyni si stále své místo hledá. Převážná většina jeho produkce slouží míří k hospodářským zvířatům jako krmivo. To je ale velká škoda. Drobné kuličky čiroku jsou přirozeně bezlepkové a můžete z nich uvařit kaši, přílohu k omáčkám nebo je použít do polévky.
Pro kuchyňské účely se využívá čirok dvoubarevný. Konkrétně jeho loupaná zrna, která tvarem i velikostí mohou připomínat jáhly. Jeho chuť není příliš výrazná a pokud přidáte čirok do pokrmu, obohatíte výsledek o vlákninu a další cenné látky.
Proč zařadit čirok do jídelníčku?
- Je přirozeně bezlepkový, proto je vhodný pro lidi, kteří nechtějí nebo nesmějí jíst lepek.
- Obsahuje asi desetinový podíl bílkovin, zhruba čtvrtinu tvoří vláknina.
- Má antioxidační a protizánětlivé účinky.
- Obsahuje vitamíny skupiny B – především B6, B2 a B1.
- Je bohatý na železo, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan a také selen i zinek.
Tepelnou úpravou čiroku o jeho benefity nepříjdete. Na rozdíl od ostatních potravin, které tepelným zpracováním prospěšné látky ztrácejí, čirok svou antioxidační kapacitu prý dokonce navyšuje.
Čiroková mouka
Protože čirok ještě není příliš známý, a tedy ani používaný, nejdete ho spíše v obchodech zaměřených na zdravou výživu. Jestli plánujete zařadit čirok do vašeho běžného stravování, pak začněte moukou.
- Lze ji libovolně kombinovat s ostatními obilnými moukami a upéct sušenky, bábovku nebo chleba.
- Přidat jí můžete do těsta na palačinky, lívance i muffiny.
- Jestliže si chcete z mouky upéct čistě bezlepkový moučník, počítejte s tím, že konzistence těsta nebude stejná, jako při použití pšeničné nebo žitné mouky.
- Právě kvůli chybějícímu lepku budete muset sáhnout po nějaké jiné formě „lepidla“ – ať už guarové nebo xantanové gumě atd.
Čirok loupaný
Čirok zakoupíte jako drobné kuličky, které najdou v kuchyni stejné uplatnění, jako jakákoli jiná obilovina nebo dokonce rýže.
- Čirok pořádně propláchněte a vařte v trojnásobném množství osolené vody asi 40–50 minut na mírném plameni.
- Pokud čirok před vařením namočíte do vody (nejlépe přes noc), zkrátí se čas potřebný k jeho uvaření.
- Vodu můžete podle potřeby nahradit i jinou tekutinou – zeleninovým nebo masovým vývarem či mlékem (v případě vaření kaše).
Jak čirok použít
- Uvařený čirok servírujte jako přílohu – pro zpestření zkuste čirok nakombinovat s rýží, kroupami nebo pohankou.
- Loupaný čirok lze rozvařit na kaši, kterou sníte s ovocem, medem a oříšky, nebo ji zapečete na způsob jahelníku.
- Vhodný je také jako bezlepková zavářka do polévky.
- Výborně se hodí do salátu namísto klasických těstovin z pšenice.
Snídaňová kaše bez lepku
Další možností, jak si na čiroku pochutnat, je v podobě kaše, kterou můžete pořídit i instantní. Do namočeného vařeného čiroku přijdte mléko a ještě chvíli povařte. Hotovou kaši můžete osladit, posypat semínky, přidat do ní ovoce, zakápnout čekankovým sirupem. Navrch se skvěle hodí hořká čokoláda.
- Čiroková kaše se hodí také k zahuštění polévek a přípravě placiček.
Čirok (Sorghum) je travina z čeledi lipnicovité a podobně jako pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Afriky odkud semínka rozšířily kočovné kmeny do zbytku světa.
- Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Střední a Jižní Americe, Číně, Nigérii a Súdánu. Čirok není na pěstování příliš náročný, a přesto že je Afrika stále jeho největším producentem, daří se mu i na českých polích.
- Existuje asi 30 druhů čiroku a v závislosti na odrůdě mohou jeho stébla dorůstat 1,5 až 5,5 metru.
- Některé druhy jsou jedovaté, jiné se více hodí jako krmení pro zvířata.
- Odrůdy s urostlými stébly se využívají jako biomasa k topení a získání tepla.
- Z jiných se také vyrábí košťata.