0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Málo známý čirok si zaslouží místo ve vaší kuchyni

čirok
ZDROJ: sjhanjeju/pixabay.com
sdílet:

Víte, co je čirok? Přesto, že je jednu z nejstarších obilovin, v české kuchyni si stále své místo hledá. Převážná většina jeho produkce slouží míří k hospodářským zvířatům jako krmivo. To je ale  velká škoda. Drobné kuličky čiroku jsou přirozeně bezlepkové a můžete z nich uvařit kaši, přílohu k omáčkám nebo je použít do polévky.

Pro kuchyňské účely se využívá čirok dvoubarevný. Konkrétně jeho loupaná zrna, která tvarem i velikostí mohou připomínat jáhly. Jeho chuť není příliš výrazná a pokud přidáte čirok do pokrmu, obohatíte výsledek o vlákninu a další cenné látky.

Proč zařadit čirok do jídelníčku?

  • Je přirozeně bezlepkový, proto je vhodný pro lidi, kteří nechtějí nebo nesmějí jíst lepek.
  • Obsahuje asi desetinový podíl bílkovin, zhruba čtvrtinu tvoří vláknina.
  • antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Obsahuje vitamíny skupiny B – především B6, B2 a B1.
  • Je bohatý na železo, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan a také selen i zinek.

Tepelnou úpravou čiroku o jeho benefity nepříjdete. Na rozdíl od ostatních potravin, které tepelným zpracováním prospěšné látky ztrácejí, čirok svou antioxidační kapacitu prý dokonce navyšuje.

Čiroková mouka

Protože čirok ještě není příliš známý, a tedy ani používaný, nejdete ho spíše v obchodech zaměřených na zdravou výživu. Jestli plánujete zařadit čirok do vašeho běžného stravování, pak začněte moukou.

  • Lze ji libovolně kombinovat s ostatními obilnými moukami a upéct sušenky, bábovku nebo chleba.
  • Přidat jí můžete do těsta na palačinky, lívance i muffiny.
  • Jestliže si chcete z mouky upéct čistě bezlepkový moučník, počítejte s tím, že konzistence těsta nebude stejná, jako při použití pšeničné nebo žitné mouky.
  • Právě kvůli chybějícímu lepku budete muset sáhnout po nějaké jiné formě „lepidla“ – ať už guarové nebo xantanové gumě atd.

Čirok loupaný

Čirok zakoupíte jako drobné kuličky, které najdou v kuchyni stejné uplatnění, jako jakákoli jiná obilovina nebo dokonce rýže.

  • Čirok pořádně propláchněte a vařte v trojnásobném množství osolené vody asi 40–50 minut na mírném plameni.
  • Pokud čirok před vařením namočíte do vody (nejlépe přes noc), zkrátí se čas potřebný k jeho uvaření.
  • Vodu můžete podle potřeby nahradit i jinou tekutinou – zeleninovým nebo masovým vývarem či mlékem (v případě vaření kaše).

Jak čirok použít

  • Uvařený čirok servírujte jako přílohu – pro zpestření zkuste čirok nakombinovat s rýží, kroupami nebo pohankou.
  • Loupaný čirok lze rozvařit na kaši, kterou sníte s ovocem, medem a oříšky, nebo ji zapečete na způsob jahelníku.
  • Vhodný je také jako bezlepková zavářka do polévky.
  • Výborně se hodí do salátu namísto klasických těstovin z pšenice.

Snídaňová kaše bez lepku

Další možností, jak si na čiroku pochutnat, je v podobě kaše, kterou můžete pořídit i instantní. Do namočeného vařeného čiroku přijdte mléko a ještě chvíli povařte. Hotovou kaši můžete osladit, posypat semínky, přidat do ní ovoce, zakápnout čekankovým sirupem. Navrch se skvěle hodí hořká čokoláda. 

  • Čiroková kaše se hodí také k zahuštění polévek a přípravě placiček.

Čirok  (Sorghum) je travina z čeledi lipnicovité a podobně jako pohanka se řadí mezi pseudoobilniny. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Afriky odkud semínka rozšířily kočovné kmeny do zbytku světa.

  • Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Střední a Jižní Americe, Číně, Nigérii a Súdánu. Čirok není na pěstování příliš náročný, a přesto že je Afrika stále jeho největším producentem, daří se mu i na českých polích.
  • Existuje asi 30 druhů čiroku a v závislosti na odrůdě mohou jeho stébla dorůstat 1,5 až 5,5 metru.
  • Některé druhy jsou jedovaté, jiné se více hodí jako krmení pro zvířata.
  • Odrůdy s urostlými stébly se využívají jako biomasa k topení a získání tepla.
  • Z jiných se také vyrábí košťata.

Související články

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit