0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: rajčatová omáčka z trouby

Rajčatová omáčka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Využijte toho, že jsou teď rajčata vyzrálá, voňavá a plná chuti, a dejte je do našich skvělých omáčkových receptů.

 

Naučte se spolu s námi jednoduchou rajčatovou omáčku. Z jednoho základního receptu (čtěte zde) vytvoříte spoustu bleskových letních jídel. Co potřebujete vědět, než se do rajčatové omáčky z trouby pustíte?

Tipy & triky

  • Aby měla omáčka tu správnou chuť, porozhlédněte se v obchodech nebo na zahrádce po dokonale vybarvených červeňoučkých rajčatech, protože jen ta mají plnou a sladkou chuť. V základním receptu sice doporučujeme italská vejčitá rajčata, ale řiďte se tím, co vypadá a chutná nejlépe. Taková třešňová rajčátka, obzvlášť ta na větvičce, vás totiž zpravidla nezklamou ani v zimě.
  • Předtím, než dáte rajčata péct, udělejte na spodní straně plodů (tedy na pólu protilehlém ,jizvě‘ po větvičce) křížky. Postarají se o to, aby se vám rajská jablka dobře loupala. Navíc se díky nim minimalizuje riziko, že se vnitřek rajčete zahřeje natolik, že bobule exploduje a zaneřádí při tom troubu.
  • Nezapomeňte rajčata před pečením na plechu podložit kvalitním pečicím papírem, aby se nepřipekla ke dnu, případně od něj nezískala kovovou pachuť.
  • Pokud potřebujete rajčatovou omáčku ještě rychleji a nevadí vám slupky, rajská i česnek před pečením nasekejte. Upečené je potom jen nahrubo podrťte šťouchadlem na brambory či vidličkou, případně je – vychladlejší – rozmačkejte čistýma rukama.
  • Rajčatová omáčka je ideální do rychlých těstovinových jídel i na pizzu. Čerstvě uvařená vám vydrží v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny. Před použitím nebo konzumací ji můžete prohřát na mírném ohni.

3 nápady, jak využít rajčatovou omáčku:

  1. Základní omáčku přiveďte k varu, vsypte krevety, vařte 2–3 minuty, aby se prohřály. Podávejte k těstovinám či rýži.
  2. Do zapékací mísy vlijte omáčku, na ni položte filety z bílé ryby a pečte, aby se propekly. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
  3. Rychloratatouille: grilovaný lilek a cuketu vmíchejte do omáčky; jezte s opraženými piniovými semínky.

4x jídlo s rajčatovou omáčkou:

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit