Sugo je tradiční omáčka, která má původ v Itálii. V kuchyni najde bohaté uplatnění. Můžete ji ihned po uvaření použít na těstoviny, na pizzu nebo s ní zapékat zeleninu. Pokud sugo nezpracujete hned anebo jste omáčky připravili hodně, naplňte ji do zavařovacích skleniček a sterilujte ji.
- Její základní ingredience tvoří rajčata, cibule, olivový olej, česnek, bazalka a sůl.
Sugo je dokonalý způsob, jak zpracovat zralá i přezrálá rajčata. Nezáleží na jejich tvaru, barvě ani velikosti. Do omáčky použijte i takové plody, které nejsou hezké na pohled nebo mohou být i prasklé (bez známek hniloby a plísní).
- Víte, že tepelným zpracováním se rajčata stávají zdravějšími? Obsahují antioxidant lykopen, se tepelnou úpravou rajčat uvolňuje z buněk.
Jak na sugo
Příprava omáčky je skutečně velmi jednoduchá. Postačí vám na ní základní ingredience, hrnec, vařečka a případně mixér.
- Na olivovém oleji zpěňte na drobno nakrájenou cibulku.
- Přidejte oloupaná, na kostičky nakrájená rajčata.
- Společně provařte do požadované konzistence.
- Nakonec ochutte solí, česnekem a bazalkou, rozmixujte a je hotovo.
Loupat, nebo neloupat
Jestli budete připravovat sugo přesně podle našeho receptu, máme v postupu uvedeno, že prvním krokem je rajčata spařit a oloupat. Někomu se tato příprava může zdá příliš zdlouhavá, proto ji klidně vynechte.
- Pokud rajčata nakrájíte na drobné kostičky, slupky v omáčce budou malé a téměř je nepostřehnete.
- Pro hladší konzistenci můžete sugo ještě rozmixovat.
- Jestliže i přesto chcete dokonale jemné sugo, navíc bez semínek, hotovou omáčku na závěr přepasírujte.
Vařit, nebo péct
Existují dvě možnosti, jak omáčku připravit. Buď ji můžete za občasného míchání vařit v hrnci na plotně, nebo přendat do pekáčku a vložit péct do trouby.
- Během vaření buďte ostražití. Omáčku vařte na nižším stupni a nezapomínejte ji pravidelně míchat. Občas má tendenci se připalovat a navíc rajčatová šťáva ráda prská.
- Druhá možnost je téměř bez starostí. Pekáček s rajčaty vložíte do trouby a občas zkontrolujete, jestli už sugo nemá požadovanou konzistenci.
Sugo na nespočet způsobů
Při přípravě rajčatové omáčky se nemusíte držet pouze základního receptu. Přidejte ingredience, které máte rádi, nebo které jsou právě při ruce.
- Do základu použijte podle našeho receptu mrkev a řapíkatý celer. Karotka omáčku osladí a celer dodá výraznou kořeněnou chuť.
- Místo bazalky se hodí i jiné bylinky – tymián, oregano, šalvěj, zajímavý je také rozmarýn.
- Česneku přidejte podle libosti.
- Milovníci pálivého mohou přidat i špetku chilli.
- Lehce nakyslou chuť vykouzlí červené víno nebo balzamikový ocet.
- Zajímavou chuť dodá i nastrouhaná citronová kůra.
Jak sugo uchovat
- Ochucenou rajčatovou omáčku můžete použít ihned po uvaření.
- Nebo jí ještě horkou naplnit do čistých zavařovacích skleniček, zavřít a otočit dnem vzhůru. Takto „zatáhlé“ skleničky vydrží v lednici přibližně měsíc.
- Pokud takto uzavřené skleničky navíc sterilujete, uchováte si lahodnou omáčku s vůní léta až do příští rajčatové sezóny.
Na co se používá sugo
- Ochucené sugo můžete použít jako rychlý a lahodný rajčatový základ na jakoukoli pizzu.
- Také je ideální omáčkou při přípravě lasagní, pečené zeleniny nebo masových koulí v rajčatové omáčce.
- Omáčku jednoduše zamíchejte s uvařenými těstovinami nebo gnocchi a zasypte strouhaným parmazánem. Během několika minut vykouzlíte rychlou a levnou večeři.
- Navíc jím můžete naplnit nejrůznější taštičky, slané záviny nebo jiné chuťovky.
- V některých případech řidší sugo dokonale nahradí i kupovaná rajčata v konzervě.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty