Rajčata už zase bývají leckdy v akci, a tak je potřeba toho využít. Naše omáčka z trouby nezabere příliš času a můžete ji použít do skvělých omáčkových receptů, kterých máme na webu spoustu.
Naučte se spolu s námi jednoduchou rajčatovou omáčku. Z jednoho základního receptu vytvoříte spoustu bleskových letních jídel. Co potřebujete vědět, než se do rajčatové omáčky z trouby pustíte?
Tipy & triky
- Aby měla omáčka tu správnou chuť, porozhlédněte se v obchodech nebo na zahrádce po dokonale vybarvených červeňoučkých rajčatech, protože jen ta mají plnou a sladkou chuť. V základním receptu sice doporučujeme italská vejčitá rajčata, ale řiďte se tím, co vypadá a chutná nejlépe. Taková třešňová rajčátka, obzvlášť ta na větvičce, vás totiž zpravidla nezklamou ani v zimě.
- Předtím, než dáte rajčata péct, udělejte na spodní straně plodů (tedy na pólu protilehlém ,jizvě‘ po větvičce) křížky. Postarají se o to, aby se vám rajská jablka dobře loupala. Navíc se díky nim minimalizuje riziko, že se vnitřek rajčete zahřeje natolik, že bobule exploduje a zaneřádí při tom troubu.
- Nezapomeňte rajčata před pečením na plechu podložit kvalitním pečicím papírem, aby se nepřipekla ke dnu, případně od něj nezískala kovovou pachuť.
- Pokud potřebujete rajčatovou omáčku ještě rychleji a nevadí vám slupky, rajská i česnek před pečením nasekejte. Upečené je potom jen nahrubo podrťte šťouchadlem na brambory či vidličkou, případně je – vychladlejší – rozmačkejte čistýma rukama.
- Rajčatová omáčka je ideální do rychlých těstovinových jídel i na pizzu. Čerstvě uvařená vám vydrží v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny. Před použitím nebo konzumací ji můžete prohřát na mírném ohni.
3 nápady, jak využít rajčatovou omáčku:
- Základní omáčku přiveďte k varu, vsypte krevety, vařte 2–3 minuty, aby se prohřály. Podávejte k těstovinám či rýži.
- Do zapékací mísy vlijte omáčku, na ni položte filety z bílé ryby a pečte, aby se propekly. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
- Rychloratatouille: grilovaný lilek a cuketu vmíchejte do omáčky; jezte s opraženými piniovými semínky.
4x jídlo s rajčatovou omáčkou:
- Salát s cuketou a opékaným kuřetem
- Kořeněné pizzy s kozím sýrem
- Salát s fazolemi, fazolkami, tuňákem a olivami
- Těstoviny s ančovičkami a citronem
Zdroj: časopis Apetit